2011. augusztus 05. 17:45
Iphone-okat tiltott ki a Telenor
Kétszáznál is több azon Iphone-ok száma, amelyek múlt hét vége óta képtelenek csatlakozni a Telenor hálózatára. A problémát nem műszaki hiba okozza, hanem szándékosan tiltotta ki a szolgáltató az illegális eredetű készülékeket.

Lassan egy hete hiába próbálja meg bekapcsolni telefonját több száz hazai Iphone-felhasználó, a készülék a Telenor hálózatára való csatlakozáskor rendre hibaüzenetet ír ki – írja a HWSW. A bajba jutott előfizetők eleinte műszaki hibára gyanakodtak, mostanra azonban a portál hivatalosan is kiderítette, a szolgáltató szándékosan korlátozza az illegális forrásúnak ítélt készülékek elérését.

Az érintett telefonok egy nemzetközi tiltólistán (IMEI) szerepelnek. Ez a lista tartalmazza nemcsak a lopott, de a külföldi szolgáltatónál vásárolt, és a szerződéses feltételek megszegésével az adott országba importált készülékeket is.

Mivel a Telenor maga nem árul Iphone-t, így előfizetőik közül sokan nem hivatalos viszonteladónál szerzik be az okostelefont. Ezen kisebb boltok gyakran kevés figyelmet fordítanak a készülékek „előéletére”, az Apple kontrollja pedig különösen szigorú. Legális forrású Iphone-nak csak az számít, amelyet vagy hivatalos Apple-viszonteladónál szereztünk be, vagy valamelyik telefonszolgáltatónál. Telenoros előfizetés esetén, mivel épp az egyetlen mobilszolgáltató itthon, amely kínálatában nem szerepel a készülék, külön kártyafüggetlenítést kell kérnünk.