Bicsérdi Ádám 2021. június 29. 20:15
Nemzetközi tévés szervezetek követelnek lépést az Európai Bizottságtól a magyar homofób törvény miatt
A kereskedelmi televíziók európai szövetsége (ACT) és több európai szakmai tömörülés is kötelezettségszegési eljárás indítását követeli.

Több európai tévés szervezet is aggodalmát fejezte ki az LMBTQ emberekkel szemben diszkriminatív magyarországi törvénymódosítások miatt. A kereskedelmi televíziók európai szövetsége, az ACT (melynek tagja pl. a Canal+, az RTL Group vagy a Discovery is), a tévés sales house-okat tömörítő Egta és még számos európai, köztük német, holland és osztrák szervezet adott ki közös nyilatkozatot az ügyben.  

A közös állásfoglalás úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány reklám- és médiatörvényt érintő módosításai az Európai Unió Alapjogi Chartájának több pontjának is ellentmondanak azzal, hogy korlátozzák az LMBTQ emberek reprezentációját a médiában.

Az aláíró szervezetek nem értenek egyet a kormány indoklásával, miszerint a kiskorúak számára káros lehet a nemváltás vagy a homoszexualitás bemutatása. A közlemény továbbá úgy érvel, a módosításokkal a magyar kormány megkerüli az EU Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvének több pontját is, illetve korlátozza az EU polgárait megillető tájékozódási szabadságot is.

“Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy az Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv 3, 6a, 9-es cikke, valamint az Európai Unió működéséről szóló szerződés 34 és 56a cikke alapján indítson kötelezettségszegési eljárást” - fogalmaz a közlemény.

Az aláírók:

  • ACT – Association of Commercial Television in Europe
  • egta – European association of television and radio sales houses
  • ACCeS – Association des Chaînes Conventionnées éditrices de Services
  • COBA – The Association for Commercial Broadcasters and On-Demand Services
  • CRTV – Confidustria Radio Televisioni
  • VÖP – Verband Österreichischer Privatsender
  • Screenforce – de Nederlandse TV-marketingorganisatie
  • VAUNET – Verband Privater Medien e.V.

Nyitókép: Sex Education / Netflix