hero
Fülöp István 2021. augusztus 27. 13:04
Elkészült a legjobb magyar logókat tartalmazó könyv
2020 végén Vasvári Péter Aranyrajzszög-díjas tervezőgrafikus nagy munkába vágta a fejszéjét, és összegyűjtötte az elmúlt évtizedek legjobb, ikonikus magyar logóit. A Magyar logók 680 alkotást tartalmaz, amit több mint 4000 nevezésből választott ki a szakmai zsűri. A könyvben a Kreatív logója is szerepel.

A képzőművészeti ágaknak, ezen belül is az alkalmazott grafikának egyik fő területe a logótervezés, „erre a szakterületre, a tervezés és a logók csodálatos, ámde kihívásokkal teli világába kalauzol el bennünket ez a kötet” - olvasható Vasvári Péter Kreatívnak eljuttatott levelében. 

A könyv olyan kiemelkedő színvonalú logókat és emblémákat mutat be, amelyet hazai alkotók készítettek: 680 alkotást, melyet a logópályázatra érkezett több mint 4000 pályaműből neves szakmai zsűri választott ki. Ez a tematikus rendszerbe foglalt logógyűjtemény alkotja a könyv törzsanyagát. „Inspiráló és ötletgazdag válogatás, melyben a mai irányzatokat képviselő logókon túl feltűnnek mindenki által ismert klasszikusok, sőt a legmodernebb változatok is” - írja Vasvári.

A gyakorlati példák mellett ízelítőt kapunk az elméleti háttérből is: az olvasó megismerheti a szakma neves képviselőinek gondolatat a logó fogalmáról, a jó logóról, annak megalkotásáról, megtudhatja a titkát, hogyan készül és mitől lesz valóban találó egy logó. Betekinthet a tervezés folyamatába is, képet kapva annak irányzatairól s az aktuális trendekről.

Büszkén számolhatunk be arról, hogy a legjobb 680 alkotás között a Kreatív logója is helyett kapott (lásd a 2. képet).

Részletek a könyvből: