El kell törölni a telekomadót
A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot csütörtökön az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület megítélése szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék.

A tavaly bevezetett adó hatására valamennyi telekommunikációs cég eredmény-előrejelzését kénytelen volt módosítani, eredményeik év végén jelentősen módosultak az elvárásokhoz képest a hirtelen bevezetett adónem miatt.

Ha Magyarország nem tesz eleget a felszólításnak, az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy, ahol vélhetően ellenünk születik döntés: korábban már Franciaországot és Spanyolországot is hasonló törvény eltörlésére kötelezte az Unió, akkor is hasonló indokkal - a központi költségvetést hízlalják a szektorra kivetett adókból, ez pedig az uniós jog értelmében tilos.