bn 2021. szeptember 22. 09:13
A szép új világot keresi idén a Budapest Design Week
Október 8. és 17. között tartják a design hetet, a fő helyszín a Société Budapest lesz.

A Budapest Design Week (BDW) központi témája 2021-ben a New Standards, vagyis a világjárvány utáni szép új világ, aminek a megformálásában a szervezők szerint döntő szerepet kapnak a designerek. Idén a főváros mellett vidéki helyszínekkel együtt (Szombathely, Sopron, Pécs és Debrece) közel 150 különböző programmal készülnek a kreatívipari vállalkozásfejlesztéstől a divaton át a belsőépítészetig sokféle témával. Lesznek kerekasztal beszélgetések, kiállítások, kézműves workshopok és városi séták is. 

„A Budapest Design Week 2021 a »szép új világ« jelenségét tervezi körüljárni, kifejezetten pozitív attitűddel és számos kísérleti, újszerű jelenséget, ötletet, innovációt mutatva fel annak bizonyítására, hogy a design az új társadalom megteremtésében egy hatékony, rugalmas és sokoldalú eszközrendszer lehet. Ezalatt a tíz nap alatt az új attitűd megmutatkozik a social design, a service design, a product design, a digital design, az interior design és a fenntarthatóság többi területén is”

– mondta  Osvárt Judit, a BDW kurátora.

„Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy egy pandémiás helyzet számtalan módon befolyásolja mindennapjainkat: megváltoznak kapcsolattartási és vásárlási szokásaink, fontosabbá válnak a helyi termékek, árucikkek, felértékelődnek a társadalmi kapcsolatok, az összetartozás szerepe, az utazási korlátozásokkal a szabadidő eltöltésének eddig kevésbé népszerű formái válnak meghatározóvá. A jelenlegi helyzet kivételes lehetőséget teremt arra, hogy a jövőt emberközpontúbbá, emberléptékűbbé tegyük, amelyben kiemelkedően fontos szerep jut majd a designereknek” 

– emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

Néhány kiemelt infó
 

  • A nyitókiállítás a központi témát körbejáró New Standards 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be (téma például az autóipar jövője, a szabadidő eltöltésének megváltozása vagy a kiterjesztett valóság).
  • Október 13-án és 14-én a BDW és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködve Social Design Konferenciát is szervez (a MOME-n tavaly ősszel jött létre a Social Design Network, ami több európai felsőoktatási intézmény kapcsolódó egységeit tömöríti).
  • A Budapest Design Week nyitóestjén fogják átadni a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.
  • Idén is lesz Nyitott Stúdiók, most hibrid offline és online programokkal.
  • A BDW-re megjelenik az új Budapest Design Map is.

A BDW teljes programját itt tudjátok átböngészni

Képek: BDW - Mohai Balázs. 

A BDW szervezői a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács.