A morcos és lusta cicákon segít az okosgombolyag
Persze, nem egy klasszikus gombolyagforma, inkább egy kislabdarobot, de tényleg azoknak a macskáknak fejlesztették, akik hajlamosak tartós lustálkodásba fojtani önsajnálatukat azért, mert egész napra otthon hagyja őket a gazdi. És ez a kis guruló ketyere nemcsak szórakoztatni és fitten tartani igyekszik az ilyen négylábúakat, de kameráján keresztül azt is megmutatja, vajon tényleg élvezik-e a játékot.

A napi 16-20 órás alvásukról híres macskákat talán csak a lajhárok képesek felülmúlni, és bár utóbbiak testalkatváltozását ritkábban adódik lehetőség követni, akinek idősebb cicája van, pontosan tudja, hogy a lustasághoz előbb-utóbb kövérség is társul. Az ingerszegény környezetben, panellakásban éldegélő négylábúakra ez még inkább igaz, az állandó lehangoltság és a túlsúly pedig - hozzánk hasonlóan - náluk is komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezek a kérdések azonban már nemcsak az etológusokat foglalkoztatják, hanem az állatoknak digitalizált játékszereket gyártó cégeket is. 

A szorongó blökik számára pl. már fejlesztettek olyan okoscsontot, amely nemcsak ide-oda gurulgat a lakásban, de állítólag szenzoraival megérzi a kisállat hangulatát, majd arra reagálva különböző fokozatú mókázásba kezd. Most pedig itt a macskák passzivitását felismerő okosgombolyag, amelyet a gazdi akár a munkahelyéről is tud vezérelni, a hangszóróján keresztül beszélhet hozzá, a kameráján pedig azt is látja, mikor tervezi a család kedvence lekaparni a tapétát a falról, vagy az alom helyett dacból a szőnyegre pisilni. 

Egy hongkongi mérnökökből és egyben kisállat-tulajdonosokból álló cég ugyanis Ebo néven tervezi piacra dobni azt a teniszlabda nagyságú szerkezetet, amelyet elsősorban társasági robotként terveztek a cicák mellé, és amelyet arra programoztak, hogy felállítsa őket kuckójukból és mozgásra ösztönözze akkor is, ha senki nem foglalkozik velük. A cég ezzel a találmányával arra a téves elgondolásra hívja fel a figyelmet, miszerint az állatok kövérségét sokan a jól tartottság és az agyonszeretés szinonimájaként értékelik, holott elsősorban játékra és mozgásra stimuláló ingerekre van szükségük.

Weboldalukon az egyik legnagyobb brit állatvédő szervezet, az RSPCA korábbi tanulmányaira hivatkoznak, amelyek arról szóltak, hogy a macskák - a róluk szóló vélekedéssel ellentétben - igenis igénylik gazdáik tartós figyelmét, folyamatos interakcióra vágynak, és a kutyákhoz hasonlóan, ők is rosszul viselik a gazdi távollétét, még ha ezt nem is mindig mutatják ki.  

A wifire csatlakoztatható Ebo szerkezettel azonban távolról is játékra lehet bírni az állatot, egyrészt úgy, hogy bármikor magától aktivizálódik, amikor az hozzáér; másrészt a kisrobot mellé fejlesztett alkalmazáson keresztül gyakorlatilag joystick-ként is vezérelhető. A labda pörög, forog, bekapcsolható rajta a beépített lézerfény, és a kameráján keresztül a cirmos minden reakciója lekövethető. Ebo az intelligens érzékelőivel minden játék előtt végigpásztázza a környezetét, felismeri az akadályokat, és szükség esetén lelassul, hogy elkerülje egy-egy bútordarabbal az ütközést. 

Ha pedig a sok játéktól Ebo lemerülni készül, akkor automatikusan beáll a szoba valamely sarkában elhelyezett töltőállomására. Tartozik hozzá egy nyakörv is, amelyen keresztül a mesterséges intelligencia érzékeli az állat aktuális hangulatát, aktivitási szintjét, méri a napi lépésszámát és a játékkal töltött időt. A nyakörv egyetlen feltöltéssel 30 napig működik, és a fulladás elkerülése érdekében ellátták egy biztonsági funkcióval is, amely magától kikapcsolja a pántot, ha azt érzi, hogy a macska beleakadt vele valahova – írja cikkében a Mentalfloss.

Persze, ez az okosgombolyag sem tudja pótolni a folyton dolgozó gazdi törődését, de talán néhány percre képes mozgásra bírni még az elkényelmesesett panelcicákat is, akik így rugalmasabb ízületekkel, feszesebb izmokkal és kiegyensúlyozottabb lelkiállapotban várják majd haza esténként a kétlábú ételadagolókat.

A sorozatot a Telenor támogatja.