2011. szeptember 15. 13:42
A Google+-t másolja a Facebook
Automatikus ismerőslistákat és Twitter-szerű feliratkozási lehetőséget vezet be a Facebook- jelentette be a cég az elmúlt két napban hivatalos blogján. A két legfrissebb változtatás tulajdonképpen a Google+ egyes funkcióinak utánzása.

A Google+ Circles, vagyis körök funkciójára hajazó új szolgáltatást jelentett be kedden a Facebook, másnap pedig rögtön a Twitter-szerű feliratkozás funkciót, amellyel személyesen nem ismerős emberek publikus posztjait lehet követni, és amely a Google+-ban kezdettől fogva létezik. Komoly kihívást jelent ez a nyáron nagy csinadrattával és lendülettel induló Google+-nak, hiszen hiába csatlakoztak már az első három hétben húszmillióan az új közösségi-oldalhoz, a lendület elég hamar elfogyott. (A magyarországi viszonyokra jellemző, hogy az utóbbi idők legolvasottabb Kreatív Online-cikkét a Facebookon másfél nap alatt több mint kétezren lájkolták, eközben a Google+-on csak öten plusszolták.) 

Az új Facebook-listákkal a felhasználóknak kevesebbet kell a Facebook-ismerőseik csoportosítgatásával vesződniük – ígérik a fejlesztők. Az ún. okos listákat a Facebook automatikusan hozza majd létre a felhasználókat összekötő munka, iskolák, család és városok alapján. Amellett, hogy ezekhez is lehet manuálisan hozzáadni és elvenni embereket, szintén manuálisan rendezhető lesz a közeli barátok és ismerősök listája. Mindegyik  listának saját hírfolyama lesz, ahol a felhasználó csak azt látja, amit az adott lista emberei osztottak meg, és a saját bejegyzéseinél is beállíthatja, melyik lista láthatja majd.  Akárcsak a Google+-ban. 

A változás még a héten indul, és a napokban ígéri a Facebook másik újítását, a feliratkozás elindítását is. A feliratkozás funkcióval a Twitterhez hasonló módon követhetik a felhasználók azokat az embereket – legalábbis publikus posztjaikat –, akiket személyesen nem ismernek ugyan, de kíváncsiak a véleményükre, legyen az illető újságíró, blogger vagy celeb, vagy bárki más, aki számukra érdekes. Ez utóbbihoz a követetteknek külön gombbal kell engedélyezni a feliratkozás lehetőségét, és lehet szabályozni a bejegyzések kommentelési lehetőségeit is.