hero
A Fidesz és a kormány uralták a híreket
Elkészítette soron következő, márciusi jelentését az NMHH a hírműsorok tartalmáról. A kormány és a kormánypártok dominanciája szokás szerint jelentős, a legnagyobb beszédarányt a Class FM-en produkálták.

A természeti katasztrófák, időjárási károk voltak a slágertéma az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) márciusi jelentésében, amely a hírműsorokat vizsgálta, ezt követték csak a kormány intézkedései, majd az alaptörvény módosítása.

A politikusok és politikai pártok médiaszereplésének arányát továbbra is a Fidesz illetve a kormánytagok túlsúlya jellemzi a legtöbb médiumban, az összes szereplést tekintve a legnagyobb arányban a Kossuth Rádió Déli Krónikájában szerepeltek, ahol együttes arányuk 82 százalék volt. Beszédidő tekintetétben ismét a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Class FM volt a legegyoldalúbb: a kormánytagok és a kormánypártok szereplőinek beszédaránya 91,6 százalékos volt.

Az sem változott az előző hónapokhoz képest, hogy Orbán Viktor szereplésének és beszédidejének aránya jelentősen felülmúlja az összes többi pártvezetőét. A teljes tanulmány cikkünk alatt megtalálható.

Az NMHH a politikai szereplőkről

A NMHH műsorfigyelő és -elemző főosztálya folyamatosan figyelemmel kíséri a rádiók és televíziók politikai hírműsorait. A kvantitatív vizsgálat alapkoncepciója szerint a politikusok médiaszerepléseinek statisztikái (az említések, interjúk száma, a megnyilatkozások műsorideje, a bemutatásuk, mondanivalójuk témája) lényeges információkat közölnek az elemzett programok műsorszerkesztési praxisáról. Az elemzés a következő műsorokra terjed ki: MTV1 esti Híradó, Duna TV Híradó, Kossuth rádió: 180 perc (a 7 órától 8 óráig tartó időszak), Déli Krónika, Esti Krónika, RTL Klub Híradó, Tények (TV2), Class FM Hírek, ATV Híradó, Híradó 21 (Hír TV), Echo TV Híradó.

A politikai szereplők esetében háromféle szereplést különböztet meg az NMHH:

1. összes szereplés: amikor egy politikai csoportosulásnak vagy képviselőjének idézik gondolatait, illetve élőszóban nyilatkozik

2. élőszóbeli szereplés: amikor a politikusok nyilatkoznak, saját hangon adják elő mondanivalójukat

3. beszédidő: a politikusok nyilatkozataira szánt műsoridő, másképpen az az időtartam, amit a műsorkészítők a politikai szereplők szinkronjaira szántak.

Az elemzésben a parlamenti képviselők médiahasználata mellett a kormánytagok és a politikai pártkötődéssel rendelkező közéleti szereplők megjelenéseit is vizsgáljuk az összes szereplés és a nyilatkozatoknak szentelt műsoridő tekintetében. A kabinet pártok által delegált, de párttagsággal nem rendelkező tagjainak szereplési adatait az ábrákban a kormány adatai alatt jelenítjük meg. Ezen adatsorok összeállításánál kizárólag a szereplők pártkötődését vesszük figyelembe.

Letölthető fájlok