4,5 millió beoltottnál engedélyezzék a koncerteket – kérik a zenei menedzserek
„Javasoljuk, hogy a nyitás következő fázisában, 4,5 millió beoltott embernél, tegyék lehetővé a zenés, táncos rendezvények megtartását, amelyeket mi szeretünk inkább koncerteknek hívni” – írják.

A közel 300 zenei produkciót képviselő Zenei Menedzserek Egyesülete (ZEME) nyitásai javaslatában úgy fogalmaz, biztos benne, hogy a döntéshozók nem szándékosan hagyták ki a zenei területet a nyitási tervből és nem kerülte el a figyelmüket az sem, hogy sok népszerű előadó oltásra buzdít. 

A ZEME álláspontja szerint „a zenés, táncos rendezvények ugyanolyan biztonságos kikapcsolódást nyújtanak a védettséggel rendelkező közönség számára, mint egyéb – már engedélyezett – kulturális szolgáltatások. Ezt több külföldi tesztkoncert is bebizonyította”.  Az egyesület arra kéri a kormányt, hogy ossza meg a szakmai szervezetekkel, mit gondol a koncertek nyitásáról, hogy „tervezhető legyen annak a sok tízezer embernek a munkája, akik ebben a szektorban próbálnak megélni”. 

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint védettségi igazolvánnyal egy sor, köztük kulturális és nem kulturális szolgáltatás is elérhető, zenés-táncos rendzvényeknek nevezett koncerteket viszont egyáltalán nem lehet tartani. 

Nyitókép: classicfm.com, Flaming Lips koncert, Oklahoma, 2021. január