hero
2021. január 04. 16:42
Sikeres volt a barcelonai kísérlet, jöhetnek a maszkos koncertek?
Egy kísérleti koncerten, ahova csak negatív antigén teszttel engedtek be nézőket, egyetlen résztvevő sem betegedett meg.

A Primavera Sound, több barcelonai koncerthelyszín, kiadó és szponzor finanszírozta azt a kísérleti koncertet, amit december 12-én rendeztek a legendás Sala Apolóban. Az esemény célja természetesen az volt, hogy biztonságos közegben, ellenőrzött módon teszteljék, milyen kockázatai vannak egy koncertnek a lehető legtöbb óvintézkedés mellett. A PRIMA-Covra elkeresztelt kutatás tudományos hátterét a barcelonai Germans Trias i Pujol kórház és az azon belül működő, fertőzések kutatására szakosodott civil szervezet (Fight Aids) biztosította.

Kezdjük a jó hírrel: a koncertkísérlet jól sült el, ugyanis a Sala Apolóba beengedett 463 személyből egyetlen ember sem fertőződött meg az esemény után 8 nappal vett PCR-tesztek alapján. De ehhez az eredményhez több előzetes óvintézkedés kellett.

A koncertre csak olyan önkéntesek jelentkezhettek, akik 18-59 év közöttiek, és az eseményt megelőző két hétben nem diagnosztizálták őket koronavírussal. A koncert napján minden kiválasztott jelentkezőtől antigén-tesztet is vettek. Az 1047 jelentkező mindegyike negatív volt a koncert napján. Ezt a csapatot aztán megfelezték, és végül csak 463 embert engedtek be a koncertre, míg a többiek a kontrollcsoportba kerültek (a Sala Apolóba nem mehettek be, de 8 nap múlva ugyanúgy tesztet vettek tőlük is.)

A fotó csak illusztráció, nem az eseményen készült (Forrás: 123rf.com)

A 2 élő koncert és 2 dj-szett alatt a vendégeknek végig a bejáratnál kiosztott N95 típusú maszkot kellett hordania, és csak az erre kijelölt, külön helyiségben vásárolhattak italt. A maszkot csak iváshoz vehették le, de ezt a 900 férőhelyes, folyamatosan szellőztetett koncertteremben is megtehették, ahol nem kértek senkit távolságtartásra, és az éneklés, táncolás is megengedett volt. Dohányozni csak erre kijelölt helyen lehetett, de oda is csak limitált számban engedtek be embereket. Amennyire lehetett, a szervezők a mosdók vagy a koncertterem előtti torlódásokat is minimalizálták a kb. ötórás esemény alatt.

A koncert után 8 nappal elvégzett tesztek alapján egyetlen Sala Apolóba beengedett alany sem produkált pozitív tesztet. A kontrollcsoportban, amelynek tagjai nem mehettek be a koncertre, 2 alanynak lett pozitív a tesztje.

A kutatás szerint a kísérletben alkalmazott biztonsági intézkedések könnyen alkalmazhatók más eseményeken is, ami reményt adhat a teljes rendezvényipar számára. A résztvevők többsége az utólagos kérdőívek alapján élvezte a koncertet ebben a környezetben is, mint ahogy a többség szerint a biztonsági intézkedések sem voltak zavaróak.