hirdetés
hirdetés
hirdetés

Országosan a Kossuth, Budapesten a Petőfi a bajnok

Szerda délelőtt mutatkozott be a tavaly év végén piacra lépő rádiós értékesítőház, a Radio Sales House, amely 51-49 százalék arányban a HGY Invest és az Atmedia konzorciuma. Az Atmedia a szintén tavaly év végén a HGY Investtől megvásárolt Media Services Company révén, a HGY pedig a KOD Media révén érdekelt a vállalkozásban. Az Inspira Research pedig az eseményen ismertette az országos rádióhallgatottsági mérésének eredményeit.

hirdetés

Az RSH kezeli a közmédia rádiócsatornáinak, a Sláger FM-nek és rengeteg helyi rádiónak a reklámidő-értékesítését: 18 csatornával exkluzív, 40-nel pedig partneri szerződést kötöttek. Mivel Hanák Tamás, a z RSH ügyvezetője szerint a rádiós reklámpiac a Class FM analóg sugárzásának megszűnésével 8 milliárd forint környékére csökkent (a Class 2-3 milliárdos becsült reklámbevételének fele Hanák szerint elveszett a piac számára), az RSH portfóliója adja idén ennek a felét, ők ugyanis 4 milliárd forint körüli bevételt prognosztizálnak 2017-re.

Nem meglepő tehát, hogy megéri nekik rádiós kutatásba áldozni, ők finanszírozták ugyanis az Inspira Research országos rádióhallgatopttsági felmérését, amelyben néhol igen érdekes eredmények kerekedtek. Az RSH-portfóliónak egyébként napi szinten3,7 millió, heti szinten pedig 4,9 millió hallgatójuk van

Az Inspira azután lépett be a rádiós hallgatottságmérési piacra, miután tavaly lejárt a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete által kiírt mérési tender. Jelenleg az Inspira Research mellett a TNS Hoffmann-Mediameter konzorcium (az előző tender nyertese) végez hallgatottságmérést, melyet ügyfelei számára értékesít. A TNS Hoffmann-Mediameter DAR-módszerrel, az Inspira naplós megoldással végez mintavételt. Az NMHH egyébként két hete írta ki az új rádiós mérési tendert, erről itt írtunk bővebben.

A Day After Recall-módszer lényege, hogy telefonos adatfelvétel során kérdezik meg a paneltagokat arról, hogy mit hallgattak az előző nap. A naplós mérés lényege pedig az, hogy a panel tagjai maguk vezetik negyedórás bontásban, hogy épp mit hallgattak - akkor is, ha kocsiban ülnek, ha telefonról hallgatnak rádiót, de akkor is, ha a plázában vásárolgatnak, és ott hallgatnak egy adott csatornát.

Az Inspira Research jelenleg 6-7000 fős mintával dolgozik, ebből 2050 fős az országos, 800 fős a budapesti, és városonként 400 fős a megyeszékhelyi, illetve egyéb városi mintájuk.

Előrebocsátva jegyezzük meg, hogy az Inspira naplós mérésének van egy olyan előnye, hogy nemcsak az analóg sugárzást tudja mérni: az ő adataikból derült ki, hogy a Class FM elérése jelenleg 5-6%, ami egy online rádióhoz képest meglepően jó eredménynek számít.

Mivel jelenleg csak a közmédia rádiói tekinthetők országosnak (abból is a Dankó és a Bartók csak erős túlzással), ezért nem meglepő, hogy a teljes felnőtt lakosság körében a Kossuth és a Petőfi rádió a leghallgatottabb, 1,65 milliós, illetve 1,63 millió fős napi eléréssel, amely 20,1%, illetve 19,8%-nak felel meg.

Ezeket bőven leszakadva követi a Music FM (7,5%), az Andy Vajna-féle Rádió 1 (6,9%), a Sláger FM (6,5% - ez Budapest és környékére kiterjedő sugárzással elég szép eredmény), a Dankó (4%) és a Bartók Rádió (2,5%). Meg kell azonban jegyezni, ahogy ezt meg fogjuk majd a helyi rádiuók esetében is, hogy ez napi elérést jelent, nem pedig SHR-t (share-t, azaz valódi részesedést). Ennek ismertetésétől egyelőre a kutatók eltekintettek, arra hivatkozva, hogy a Class FM bedőlése miatt az adatok összehasonlíthatósága meglehetősen nehezen lenne kivitelezhető a korábbi időszakhoz képest. De például a Bartók vagy a Dankó Rádió SHR-je sokkal jobb, mint az elérése - mondták el az Inspira vezetői a Kreatívnak a kutatási bemutatót követően. Ugyanez igaz a helyi rádiókra is, tehát van olyan, amelynek nagyon jó az elérése, de borzalmas a share-je, és van olyan is, akinél ez pont fordítva van.

A negyedórás bontásból az is kiderül, hogy a Kossuth reggeli hegemóniája megkérdőjelezhetetlen, délelőtt azonban átveszi a vezetést a Petőfi, amely nap végéig a Déli Krónikától eltekintve végig megőrzi a vezetést.  A Music FM, a Sláger FM és a Rádió1 nagyjából fej-fej mellett halad az egész napot tekintve, bár a Music FM 14 órától kezdve elszakad am ásik kettőtől. Látványos az is, hogy a Rádió1 hallgatottsága a Sebesatyén Balázsék által vezetett Reggeli Show után mennyire bezuhan, majd egy következő esés figyelhető meg 12 óra környékén is.

A kereskedelmileg fő célcsoportnak mondott 18-59 évesek körében a Petőfi rádió toronymagasan vezet (21,7%), ők profitálták tehát a jelek szerint a legtöbbet a Class FM analóg sugárzásának megszűnéséből. Második a Kossuth (12,3%), amelyet a Music FM (8,8%), a Rádió 1 (8,4%) és a Sláger FM (5,4%) követ.

Negyedórás bontásokat nézve látszik, hogyx a Petőfi szinte egész nap vezeti a listát, a másik érdekesség, hogy a Music FM erős kezdés után szépen tartja a pozícióját, a Rádió 1 Reggeli Show utáni megzuhanása pedig itt még eklatánsabb.

Lássuk a budapesti adatokat:

Érdekes, hogy a Music FM főként 10-12 óra között szerzi meg kiemelkedő előnyét, ekkor toronymgasan vezeti a hallgatottságot, 14-18 óra közöt fej-fej mellett halad a Music FM-mel, végül este megint a Sláger kerül minimális előnybe.

A 18-59 éves korosztály esetében viszont már a Music FM viszi a prímet Budapesten:

Itt egyébként igen kiélezett harc folyik a rádiók között az elsőségért, ezért ezt meg is mutatjuk:

A megyeszékhelyeket tekintve az látszik, hogy a legtöbb esetben a helyi, nagy múlttal rendelkező rádiók viszik a prímet elérésben.

Érdekes insighttal szolgál az is, hogy az egyes megyeszékhelyeken melyek a leghallgatottabb rádiók:

Még inkább pedig az, hogy a Class FM lekapcsolása előtt és után mennyit nőtt ezeknek az elérése, mivel néhol egészen meredek növekedést lehet tapasztalni:

Tévhitek a rádiókról

Az Inspira egyben olyan kutatást is elvégzett az RSH számára, amely egy amerikai felmérésen alapul, és marketinges és ügynökségi döntéshozók rádióról alkotott véleményét szembesíti a mérhető tényekkel. A kutatásban a top 200 hirdető marketingvezetői közül 57, valamint 56 médiaügynökségi szakember vett részt.

Az első tévhit az, hogy rádióval csak kevés ember érhető el, a megkérdezettek szerint atévével és online-nal is több emberhez jut el az üzenet, ezzel szemben az adatok szerint a rádióhallgatók és az újságolvasók száma is megelőzi a fenti két médiatípust.

A második tévhit az, hogy a felnőtteknek csak 50-60%-a érhető el rádióval egy átlagos héten, és csak 20-30 százalékuk egy átlagos napon, a kutatás szerint viszont a heti elérés több mint 82%, a napi elérés pedig 63%.

A fiatalokra szintén ugynez vonatkozik, az 50-60%-os reach helyett a kutatás azt állítja, hogy a fiatalok több mint 85%-a elérhető rádióval heti szinten.

A megkérdezettek szerint egy átlagos ember 60-90 percet tölt egy nap rádiózással, az adatok szerint ez viszont 256 perc a 15 év fölötti lakosság körében.

Az ügynökségek és hirdetők szerint csökkent az elmúlt években az összhallgatottság, az Inspira szerint viszont 2014-16 között 10 százalékkal nőtt a rádiózók száma (5,5 millióról 6 millió főre). Szintén adja magát, hogy a rádió az elsődleges hírforrás, hiszen sokan reggelente hallgatják a rádiót, még mielőtt bekapcsolnák a tévét vagy kinyitnák a kedvenc hírportáljukat. A hirdetők és az ügynökségek ezt se tudták eltalálni.

 

 

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Veszprém-Balaton Filmpiknik direkt a koranyári időszakban csábítaná a filmrajongókat.

A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) vezetése mellett látja ezt a feladatot.

Alekoszékat nem megfelelő korhatárba sorolta a csatorna.

A Supercharge pályázatát több mint 7000 jelentkezésből választották a legjobbnak.

Az alkalmazással a tévécsatornán nem közvetített meccseket is élőben lehet követni.

hirdetés
hirdetés

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Meghosszabbított nevezési határidő: március 13.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Ismerd meg a legújabb üzleti trendeket és módszereket, majd próbáld ki a tanultakat március 4-én!

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Jöjjön el március 12-én a tavaszi Gyógyszerkommunikációs konferenciára! Inspirálódás, tanulás és tudásmegosztás nem csak gyógyszeripari szakembereknek az EGIS exkluzív, interaktív helyszínén!

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Nevezési határidő: 2020. március 13.

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne adatvédelmi szempontból is jól (fel)használni a hazai adatvagyon

Digitális automatizáció a marketingben: Mire való a chatbot és mikor érdemes használni? Milyen lehetőségek vannak vele a márkaépítésben? Mi a szerepe az ügyfélkapcsolatban? Mi a jó chatbot stratégia?

A Kreatív szaklap április 2-án először szervezi meg a Best of Best.net & Lollipop workshopot, amelyen az ügynökségek bemutatják a két versenyen legeredményesebben szereplő kampányaikat.

A verseny célja, hogy egy olyan díjat indítson el az FMCG, és az ezzel a szegmenssel szorosan összefüggő Horeca-piac számára, amely felhívja a figyelmet az elmúlt év sikeres innovációira a fogyasztók, a kereskedelem, a vendéglátás és a szállodaipar területén. Nevezési határidő: április 3.

A nagy sikerrel zajló Év Gyára verseny ötéves jubileuma alkalmából egy egész napos konferenciával egészítjük ki díjátadó gálánkat, ezzel teremtve meg az év egyik kiemelkedő ipari eseményét. Ismerje meg a nemzetközi és a hazai év gyára verseny győzteseinek legjobb gyakorlatait!

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

Nagy Kreatív Nap május 7-én! További részletek hamarosan...