2011. augusztus 13. 12:40
Vannak sikeres ágazatok
A magyar ipari gáz piac 2010. évi összes árbevétele közel 58 milliárd forint volt, ami a 2009. évi forgalomhoz képest kb. 5 százalékos növekedést jelent. A keresleti oldalon a nemzetközi nagyvállalati szektor indult először növekedésnek követve a nyugat-európai növekedési trendeket. A kis- és középvállalati szektorban nem volt érzékelhető javulás.

Az idei esztendő első felében tovább nőtt a gazdaság teljesítménye, így az ipari gázok értékesítése is; ennek köszönhetően májusától már a kkv szektorban is élénkülés tapasztalható. E pozitív hatásoknak köszönhetően az értékesítési adatok is jelentősen meghaladják az előző évet. Magyarország számára rövid és középtávon bizakodásra adhat okot az a tény, hogy a kelet- és közép-európai gazdaságok növekedési potenciálja és az alacsonyabb termelési költségek miatt a nemzetközi vállalatok a régiónkban, és így Magyarországon is fejlesztik termelési kapacitásaikat.

Hosszú távú versenyelőny ugyanakkor csak nagy hozzáadott értékű technológiai fejlesztésekkel és a működési hatékonyság folyamatos növelésével érhető el. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a válság előtti növekedési trendekre alapozott ipari gáz termelői kapacitásbővítések, a visszaesett kereslet, valamint a vevők tartósnak bizonyuló költségracionalizálási törekvései komoly árversenyt generálnak a piacon. Megfigyelhető továbbá a keresleti oldalon a termelési kapacitások további koncentrációja.

Ipari gáz felhasználói területek a válság után

2010-ben újraindult a gazdaság egyik motorját jelentő autóipar. Közismert, hogy bővíti üzemét az Audi, az Opel, és új üzemet épít a Mercedes. Ezek a beruházások magukkal hozzák a kapcsolódó beszállító ipari fejlesztéseket is. Ipari gázokat számos autóipari alkalmazásnál használnak, ezért a növekedésből egyértelműen profitálnak az ipari gázszállítók. Nem, illetve kisebb mértékben érintette a válság a vegyipari és gyógyszeripari cégeket, valamint az orvosi gáz keresletet. Növekszik az alternatív energiaforrásokhoz és a környezetvédelemhez kapcsolódó technológiai fejlesztések aránya, és azok ipari gáz igénye.

Az élelmiszeripari alkalmazások esetén 2010-ben enyhe, idén pedig erősebb mennyiségi növekedés figyelhető meg az értékesítésekben, csökkenő vagy stagnáló árak mellett. Az acélszerkezet-gyártás területén tapasztalható leginkább a beruházási fejlesztések tartós megtorpanása, különösen a kis- és középvállalati szektorban. Ez mind az ipari gázfogyasztás, mind pedig a gépek és a kapcsolódó gázellátó rendszerek, eszközök értékesítésének csökkenését eredményezte 2010-ben. Mostanra ezen a területen is élénkülő kereslet figyelhető meg, 5-7 százalékos növekedési rátával.

A különleges gázok, egyedi gázkeverékek 2010. évi értékesítése a 2009. évi szinten volt, 2011-ben viszont jelentősen meghaladja az előző év azonos időszakát. A környezetvédelmi, kutatási és analitikai fejlesztéseknek köszönhetően a különleges gáz hardverek és gázellátó rendszerek értékesítése mind a tavalyi, mind az idei évben kiemelkedően sikeres volt.