2011. augusztus 02. 18:43
Valós időben követhetjük a vonatokat
Valós idejű utastájékoztató rendszert indított a MÁV. A cég oldalán elérhető, Vonatinfo névre hallgató, percenként frissülő rendszerben valamennyi Magyarországon közlekedő személyszállító vonat útja nyomon követhető.

Új, valós idejű utastájékoztató rendszert indított a MÁV – írja a Turizmus Online. Az augusztus 2-án indult Vonatinfo az Elvira online menetrend-szolgáltatás Google-térkép alapú továbbfejlesztése. (Sajnos a MÁV oldalán fent maradt a korábbi rendszer is, az új oldalon pedig elfelejtették feltűntetni, hogy az az új Vonatinfo, ezért a Google keresője csak a régi oldalt találja meg. – A szerk.)

Az adatok percenként frissülnek a rendszerben, amely a látható késéseket bekalkulálva állapítja meg a vonatok várható érkezési időpontjait. Az oldalon elérhető Vonatinfo ikonokkal jeleníti meg az adott pillanatban Magyarország területén közlekedő összes személyszállító vonatot, belföldi és nemzetközi járatokat egyaránt, és eltérő színekkel jelzi a menetrendtől való esetleges eltérését. Azok a járatok, amelyek betartják a menetrendet, zölddel látszanak a térképen, a sárga két árnyalatával, illetve pirossal a késésben levőket jelzik. A keresőben állomás és járatszám alapján is lehet keresni.

A projektben várható további fejlesztésekkel kapcsolatban Monszpart Zsolt vezérigazgató elmondta, hogy idén karácsony környékére okostelefonon is el lehet majd érni a vasúti közlekedési információkat, így az utasok az esetleges késés okairól is tudomást szerezhetnek. Emellett a vonaton utazó jegyvizsgálók is megkapják majd sms-ben az információkat, hogy az utasokat helyben tudják tájékoztatni a felmerülő problémákról.