bn 2021. március 17. 13:58
Túl zajos a nappali? Bérelj saját mobilirodát!
Egy ír startup már a járványhelyzet előtt kidolgozta az otthoni munkavégzés körülményeit javító koncepcióját. A bérelhető és szinte bárhová installálható, komfortos mobilirodák megkönnyítik a távmunkában dolgozók életét, és lehetővé teszik, hogy tényleg bárhonnan tudjanak hatékonyan dolgozni. Amikor pedig nincs szükség a dizájnos munkaállomásokra, kiadhatók egy másik home office-ban dolgozónak, vagy – az utazási korlátozások feloldása után – az arra járó digitális nomádoknak is.

Van, aki egy év távmunka után inkább visszatérne a civilizációba, mások viszont szívesen lemondanának az ingázásról, a reggeli készülődésről, és töltenék a felszabadult időt a családjukkal, vagy hódolnának valamilyen szabadidős tevékenységnek. A távoli munkavégzés során azonban, ha csak nem tudjuk napi 6-8 órára magunkra zárni a dolgozószobánk ajtaját, rengeteg zavaró és figyelemelterelő tényezőt kell leküzdeni. A hatékony munkavégzés és az otthoni elszigetelődés problémáját az ír startup, a Nooka bérelhető, dizájnos mobilirodákkal oldaná meg, számolt be a Yanko Design.

A Nooka egyébként még a járványhelyzet előtt kidolgozta a koncepciót: „Már a COVID előtt láttuk, hogy sok ember otthon dolgozik, és legtöbbször a konyhaasztalnál, a kanapén, néha az ágyban fekve. Az otthoni munkavégzés élménye egyáltalán nem változott, senki nem hozott különösebb innovációt”- mondja Leanne Beesley, a Nooka vezérigazgatója.

A készen kapható, a kert végébe is telepíthető mini irodák elég drágák, ezért a startup egy olyan modell mellett döntött, amely egyesíti az Airbnb és a mobilirodák előnyeit. Egy- és kétszemélyes, könnyen installálható, szigeteléssel ellátott dolgozóhelyiségeket lehet bérelni tőlük teljes berendezéssel - asztallal, székkel, szekrénnyel, két projekt közötti lazításra alkalmas fekvőalkalmatossággal és persze alap az áramellátás, a gyors WiFi, az okosvilágítás, a fűtés és a hűtés. Egy applikáción keresztül vezérelhető a hőmérséklet, a légkondicionálás, az okoszár pedig bluetooth-kapcsolattal működik.

Az egyszemélyes modell 3 különféle konfigurációban, 9, 12 és 15 négyzetméteres kivitelben készül, a kétszemélyes házikók alapterülete 15 és 18 négyzetméteres. A csapat már dolgozik a fürdőszobával is rendelkező verziókon is.

A kisebb méretű mobilirodákat havonta 300-450 euróért (110-165 ezer forintért), a nagyobbakat havonta 400-600 euróért (147-220 ezer forintért) lehet bérelni, ez alig több, mint amennyit a folyamatosan menő közösségi irodákban dolgozó freelancerek egyébként is kifizetnek. Arra is van lehetőség, hogy a cégvezetők alkalmazottaik számára fizessenek elő az irodákra, a szabad területtel rendelkezők pedig, vagy azok, akik nem használnák ki egész nap a helyiséget, bérbe adhatják a mobilirodát a home office-ban dolgozó, kertet nélkülöző szomszédoknak, digitális nomádoknak, vagy akár órabérben bárkinek. A Nooka által fejlesztett alkalmazáson keresztül mindez könnyen kezelhető.

A startup szerint a mobilirodák a pandémia után is hasznosak maradnak, akár közösségi, akár egyéni felhasználásról van szó. Amellett, hogy használatukkal a távmunka és a távoktatás is kényelmessé válik, lehetővé teszik, hogy a munkavállalók ritkábban lakott területekre költözzenek, és ellensúlyozhatják azt a tendenciát, hogy az emberek csak a nagyvárosokban képzelik el a jövőjüket, mert nem látnak lehetőségeket kisebb településeken. Az otthoni munkavégzés és a rugalmas életmód javíthatja az életminőséget is, és nem utolsó sorban alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással is jár.

A mobilirodák már előrendelhetők, a gyártásuk Kolozsváron történik. A startup azt ígéri, hogy 60 napon belül kiszállítja őket Európán belül bárhová ingyenesen, ehhez azonban egyszeri, 1000 eurós (367 ezer forintos) díjat és minimum egy éves bérleti szerződést kérnek. A nyugodt munkakörnyezetnek ára van, és mindig lesz olyan, aki hajlandó lesz megfizetni a költségeit.

A sorozatot a Telenor támogatja.

 A fotók forrása: Nooka