Tüdőbetegségek megelőzésében működik együtt a MOME és a Korányi
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) az egészségre nevelés és az egészséges életmód elősegítésére dolgoz ki közös, köztük kommunikációs projekteket.

„A stratégiai megállapodásnak külön jelentőséget ad a Covid-járvány, mely új módszerek és eszközök szükségességére hívta fel a figyelmet” – írja közleményében a MOME. „A tervek szerint a két intézmény közösen fejleszt majd projekteket és pályázatokat, kihelyezett programokat. Cél a betegségek megelőzése, az egészségre nevelés és az egészséges életmód elősegítése, különös tekintettel a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentéséhez hozzájáruló programokkal.” Az OKPI például dohányzásról leszokás támogató programmal is részt vesz majd az együttműködésben.

„Vannak olyan társadalmi kihívások, problémák, amiket együtt könnyebben vagy sikeresebben fogunk tudni kezelni. Ilyen az egészségmegőrzés vagy a prevenció. Szeretnénk kifejezetten a fiatal generációkra koncentrálni, és hisszük, hogy azok az üzenetek, amiket fiatal művészeti egyetemisták fogalmaznak meg, talán hitelesebbek és hatékonyabbak. A design alapú gondolkodással könnyebbé tudjuk tenni a gyógyítók és a páciensek életét is” – fogalmazott Fülöp József, a MOME rektora.

„Azért nagyon fontos a megállapodásunk, mert a koronavírus-járvány remélhetően egyszer majd véget ér, azonban a dohányzás, a COPD és a többi krónikus légzőszervi betegség sajnos velünk marad. A tüdőbetegségek gyógyítása hivatásunk, ám a legfontosabb lenne megelőzni a káros szenvedélyek kialakulását, és az azokból fakadó krónikus betegségek megjelenését. Az egyetem hallgatóival, dolgozóival kötött megállapodás azt üzenheti, hogy a fiatalság fogékony arra, hogy egészségtudatosan éljen, és közvetíthet, üzenhet a művészet nyelvén is. Legyen tudatos életfeladatunk és divat az egészség!” – mondta Dr. Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója.

Nyitókép: Lakos Máté