2015. augusztus 24. 18:25
Tudni akarja, melyik minden idők slágere a Spotify-on?
Matt Daniels adatfreak, márkatanácsadó és újságíró a Spotify adatai alapján készített egy látványos és mély adatvizualizációs cikket a hallgatottsági listák alapján a legnagyobb örökérvényű slágerekről. 

Daniels az anyagot a külön ilyen tematikájú projektjeinek létrehozott Polygraphen hozta ki, ahol korábban már megjelent a rapperek szókincsét bemutató klasszikus anyaga is

A Timeless-projekt alapja az, hogy megvizsgálja, hogy a mely dalok lesznek nagy valószínűséggel 2050-ben is meghatározó, ismert számok. Merthogy az aktuális slágerlisták csak az aktuálisan kedvenc számokat mutatják, miközben a későbbi nagy kedvencek, örökzöldek sokszor olyan számok lesznek, amelyek vagy nagyon gyengén szerepeltek, vagy egyáltalán nem szerepeltek az aktuális slágerlistákon. 

Az anyag a Spotify 2014-es játszási statisztikái alapján készült. Több részből áll. Az első rész a kilencvenes évek slágereit nézi végig. A második a hip-hop történetének 2000-ig tartó időszakát (itt a szomorú következtetés, hogy a Public Enemy, Erik B és Rakim, a Gang Starr vagy a Tribe Called Quest lassan kipottyannak az emlékezetből :(((((((((() és  A harmadik azt nézi, hogy a Spotify statisztikái hogyan korrelálnak a Grammy-díj és a Billboard-listás helyekkel. A negyedik az összes valaha Billboard 100-as felvétel Spotify-statisztikáját mutatja meg, az utolsó pedig azt, hogy a közelmúlt (pontosabban 2013) legnagyobb slágereinek jelenleg mi az "árfolyama". 

Alighanem ez az utóbbi a legérdekesebb, mivel a hatalmas hype-pal induló számok népszerűsége viszonylag hamar visszaesik, míg a szubkulturális, közösségi, rádiókban nem vagy csak ritkán játszott slágerek népszerűsége lassan, de biztosan növekszik, igaz, aktuálisan legnépszerűbb állapotukban sem érik el a visszaesett gigaslágerek legalacsonyabb népszerűségét.