Bicsérdi Ádám 2021. augusztus 16. 09:55
Több száz dán filmes szerint a tartaloméhség elviselhetetlenné tette az iparágat
A zaklatás, a stressz és a nyomás olyan körülményeket teremtett szerintük, hogy újra kell gondolni az iparági szabályokat.

A dán filmipar törésponthoz érkezett, legalábbis ezt jelzik azok a nyílt kiállások, amiket szakmabeliek fogalmaztak meg a helyi filmes magazinban, az Ekkoban.

Múlt héten, a Lars von Trier visszatérő kultsorozatában, a Birodalomban, a The Investigationben vagy a norvég Atlantic Crossingban munkálkodó sminkes, Bjørg Serup jelentette be, hogy elhagyja az iparágat. Indoklása szerint a fenti munkákat élvezte, ám idén nyáron jutott el arra a pontra, hogy a stressz kognitív zavarokat okozott nála (emlékezéssel, koncentrálással, új dolgok tanulásával kapcsolatos zavar).

Serup bejelentése nem meglepő annyak fényében, hogy szintén az Ekkoban 415 filmes szakember közölt egy nyílt levelet, melyben arra sürgetik a producereket és gyártókat, hogy vizsgálják felül a mostani munkakörülményeket. 

Az aláírók szerint a dán filmipar akkora terhelés alatt áll a streamerek, például az Amazon, az HBO vagy a Netflix tartaloméhsége miatt, hogy a feszült és sűrű forgatások zaklatáshoz, bántalmazáshoz és olyan fenyegetésekhez vezetnek, amelyek több szakmabelit is pályaelhagyásra sarkallnak.

Emilie Nordentoft látványtrevező szerint egy zárt Facebook-csoportból indult a kezdeményezés, a levelük után pedig sorban kapja a támogató üzeneteket filmesektől arról, milyen jó, hogy végre felszólaltak az ügyben.  Nordentoft szerint azonban a filmesek többsége fél, mert azzal fenyegetik őket, hogy tönkreteszik a karrierjüket, ha a nyilvánosság elé állnak.

Meta Louise Foldager Sørensen, több netflixes drámasorozat producere szerint a feszített tempó miatt már több forgatást is el kellett halasztani az országban legfőképp a munkaerőhiány miatt. A biznisz persze pörög, mert még soha ennyi dán produkciót nem rendeltek korábban, a fő problémát azonban az amerikai és európai forgatási rendszer közötti különbség jelenti. A producer szerint ugyanis nagyon nehéz megfelelni az amerikai megrendőknek, mivel ők a dán normáknál gyorsabb tempót várnak el.

(via: The Guardian)

Nyitókép: A híd című sorozatból.