hero
bn 2021. május 03. 14:33
TGM: az ATV-nél dolgozó újságírók és más munkatársak lehetőleg mondjanak föl
Tamás Gáspár Miklós filozófus az ATV bojkottjára hív fel, miután a Klubrádió imert 92,9-es frekvenciáját az „ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt” Spirit FM szerezte meg. Az ATV reakciója szerint a Spiritben minden oldal megszólalási lehetőséget kap.

Tamás Gáspár Miklós nem csak az ATV-s dolgozókat, de a műsorokban megjelenő szakértőket, vendégeket, politikusokat és művészeket is arra kéri, ne jelenjek meg a csatornán. „Azt javaslom, bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok (ez három külön kategória) egységesen bojkottálják az ATV csoport minden médiavállalkozásának minden adását” – írja a Klubrádió oldalán közzétett nyílt levelében.

A filozófus arról ír, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és rajta keresztül az Orbán-kormány „méltánytalanul, a jog szellemével és betűjével ellentétesen” fosztotta meg az utolsó ellenzéki, rezsimfüggetlen rádiót frekvenciájától, és azt az ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete által befolyásolt Spirit FM-nek juttatta (a Spirit egyelőre ideiglenesen kapta meg a 92,9-es sávot, a május 3. és október 29. között tartó időszakra). TGM nyílt levelében kiemeli a Media1 korábbi információit is, miszerint a Klubrádió régi frekvenciája – a 95,3-as – egy „szélsőjobboldali, uszító rádióállomásé”, a szintén kormány által irányított KESMA-hoz tartozó Karc FM-é lett.

TGM azt írja, ő már akkor szakított az ATV-vel, mikor az először pályázott a Klubrádió frekvenciájára, de ezt nem verte nagydobra. Most viszont, hogy az ATV versenytárs nélkül pályázik és „királyi adományként elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt”, úgy érzezte, meg kell szólalnia.

„Senkinek nem lenne szabad az ATV-vel együttműködnie, a jobboldaliaknak azért nem, mert az ebül szerzett jószágot nem illik használni még az ellenféllel szemben se, a mindenféle irányzatú ellenzékieknek meg elvből és politikai meggyőződésből. S ha erre azt mondják, hogy a balközép ellenzék se járt el másképpen a Simicska-médiákkal (azaz használta őket), akkor igazuk van. A múltban elkövetett hibát el kell ismerni, de nem lenne szabad megismételni” 

– írja.

Reagált az ATV: a Spiritet a tartalma alapján ítéljék meg

A Media1-hez eljuttatott közleményben hétfő délután Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója reagált a hírekre. 

„Miután elnémult a 92,9-es frekvencia, a Spirit FM-t működtető egyesület kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatra. A Spirit FM egy olyan rádió, ahol a hírműsorokban minden politikai oldal, így az ellenzék is komoly megszólalási lehetőséget kap. Ezzel a demokratikus nyilvánosság szélesedik, ami a közelgő kampányidőszakban kiemelten fontos. Tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, de azt javasoljuk, hogy a rádiót a tartalma alapján ítéljék meg. A minőségi tájékoztatásról a közönség számára ismerős, tapasztalt szakemberek gondoskodnak.”

A Klubrádió jelenleg csak neten érhető el.  A Klubrádió Zrt. márciusban pert indított az NMHH ellen.

Nyitókép: Reggeli Gyors Klubrádió Facebook