hero
Kreatív 2021. május 26. 11:51
Te dolgoznál vízen lebegő kapszulairodában?
Pazar kilátás, cserébe csak kajakkal lehetne megközelíteni - Krakkóból érkezett egy elég vagány irodakoncepció!

Vízparti irodában dolgozni menő, de a vízen lebegő kapszulában még menőbb – legalábbis a Monolight Studio tervezője és tulajdonosa, Agnieszka Białek szerint. Az általa kidolgozott koncepció a nem helyhez kötött, rugalmas munkavégzés felívelő trendjét célozza meg, és privát, környezetbarát, kreatív folyamatokhoz ideális teret álmodott meg Krakkó szívébe, a Visztula folyóra.

A vízen lebegő buborék-irodáknak, amelyek impozáns hátterét a Wawel, a királyi palota adja, a tervező az Enclave nevet adta. A helyszínválasztásban nyilvánvalóan szerepe volt annak, hogy Białek a lengyel krakkói Képzőművészeti Akadémián végzett, a pandémia idején pedig szokásává vált, hogy hosszú sétákat tesz a Visztula-folyó mentén. Közben lebegő, biztonságos coworking terekről fantáziált, amelyeket csak kajakkal lehet megközelíteni, és ahol az ember nem találkozik zavaró tényezőkkel és személyekkel. Az ötletet a koncepció szintjére emelte, és egy sejtcsoporthoz hasonló, egymással összekapcsolódó, gubóra emlékeztető irodákat tervezett, számolt be a Yankodesign. A tervező ügyelt arra is, hogy a struktúra kialakítása a társadalmi távolságtartás idején is komfortzónát és biztonságérzetet teremtsen. Az építészeti formához inspirációt a vízbuborékok és a folyami hab geometriai megjelenése adták, de Białeket az úszó tavirózsa és annak gyökérzete is megihlette. Az úszó irodák a folyó medréhez vannak rögzítve, a platformok a növények leveleit, az ezekre helyezett, „enklávéként” funkcionáló gubók a tavirózsák virágait képezik le, a modulok pedig összekapcsolódnak a víz felszínén.

A gubók belsejébe Białek letisztult, beépített bútorokkal rendelkező, sokoldalú tereket tervezett, hogy azok többféle igényt ki tudjanak elégíteni. A tervek szerint akár néhány órára is ki lehet majd bérelni őket, a nap 24 órájában, találkozók szervezésére, elmélyült munkavégzésre, vagy csak arra, hogy a környezetváltozás is segítse a kreativitást.

„Még mindig nehéz meghatározni azokat a változásokat, amelyeket a COVID-19 az építészet területén hosszú távon előidéz. Biztosan tudjuk, hogy egy új realitás előtt állunk. A távmunka lett az új norma a legtöbb vállalat számára, és ez még sokáig így lesz. Ebből következik, az alkalmazottak kiválaszthatják a munkavégzés idejét és formáját. Azt tapasztaljuk majd, hogy az otthoni tér elfárad, és örömmel költöztetjük el a munkaterületet otthonról egy másik helyre” – fogalmaz a tervező a Monolight Studio honlapján.

Białek ezenkívül arra is felhívja a figyelmet, hogy minimalizálni kell környezetünk elemeinek számát. Az ovális formák pozitív asszociációkat váltanak ki, és a biztonság és a kényelem érzetét keltik, az Envclaves a béke oázisa lehet az állandó zaj korában.

A megvalósításról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a buborékokat elvileg néhány nap alatt, 3D-ben ki lehet nyomtatni vízálló és újrahasznosított, illetve újrahasznosítható anyagok felhasználásával. Megközelíteni kizárólag kajakkal lehet majd őket – talán ez is egy garancia arra, hogy senki ne zavarja meg a nappaliban kialakított home office-tól és a monotonitástól besokallt, dolgozni vágyó munkaerőt. Nem kérdés, hogy mi is szívesen dolgoznánk a Dunán ringatózva, a Budai Várral a háttérben.

 

A rovatot a Telenor támogatja