BFÁ 2021. október 22. 09:17
Szombat Éva nyerte a Capa-nagydíjat
Az Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozat a női szexualitást helyezi fókuszba,  és játékos, egyben tabudöntögető módon reagál a nők társadalmi helyzetére.

Szombat Éva kapta 2021-ben a Capa-nagydíjat, amit minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotónak ítélik, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. 

A Kreatív számos címlapfotóját is készítő Szombat Éva az Orgazmust kérek, nem rózsát című sorozatáért kapta meg az elismerést.

Fotó: Szombat Éva

"Egész életemben jobban érdekelt a szexualitás, mint amennyire bevallottam magamnak. Azt hittem, hogy a lányoknak ezzel nem illik nyíltan foglalkozni. Egészen addig gondoltam ezt így, amíg nem találkoztam olyanokkal, akik tabuk nélkül beszéltek szexről, maszturbálásról, orgazmusról, csiklóról, pornóról, fantáziákról. Felszabadító érzés volt közéjük tartozni. 

2017-ben feladtam egy hirdetést. Olyan alanyokat kerestem, akik szívesen megmutatnák a szexjátékaikat. A legnagyobb meglepetésemre sokan jelentkeztek. Bennük is megvolt a vágy, hogy szégyenérzet nélkül beszéljenek a szexualitásról. (…) A képek mellett készítettem interjúkat is, amik egyre mélyebbre mentek, sok esetben komoly traumákat is a felszínre hoztak. (…) Egyre kevésbé volt fontos a tárgy, sokkal jobban érdekelt a tulajdonos és az ő története. Arra kerestem a megoldást, hogyan lehet eljutni odáig, hogy valaki levetkőzze a szexualitással kapcsolatos szégyent, legyőzze a társadalmi konvenciókat és megszabaduljon a káros, örökölt mintáktól. A játékok jelentették a kulcsot az őszinte kommunikációhoz" - jellemzi a fotósorozatot Szombat Éva.

A sorozatot november 14-ig lehet ingyenesen megnézni a Capa Központban. A tárlaton Bácsi Róbert László és Turós Balázs, a Capa-nagydíj 2021 másik két ösztöndíjasának képei is megtekinthetők.