Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. január 27. 12:09
Sportcsatorna nélküli, számon kérhető és olcsóbb közmédiát akar az ellenzék
Polyák Gábor már az ellenzéki összefogás sajtóügyi felelőseként nyilatkozott.

Az ellenzék sajtópolitikai kabinetvezetője lett Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője, és az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. 

Ezzel párhuzamosan Polyák Gábor a választásokig felfüggeszti munkáját a Mértékben, a Mérték nevében nyilatkozatot nem tesz.

Frissítés: Polyák Gábor az ELTE-n belső szavazást kért: ha a jelenlegi helyzet az intézménynek vagy a kollégáinak nem elfogadható, átadja helyét - tudta meg a Telex.

Polyák Gábor 

Polyák az Rtl.hu-nak mesélt először még nagyvonalakban az ellenzék médiát érintő terveiről.

Szerinte az ellenzék új politkai kultúrát hozna, amely jogi garanciákat adna arra, hogy a kormány vagy egyéb állami hivatalok ne tagadhassák meg folyamatosan az információk átadását a sajtó számára.

Polyák szerint a KESMA sem juthatna egy kormányváltás esetén annyi állami hirdetéshez, mint most, illetve a közmédia jelenlegi, 130 milliárd forintos költségvetését sem indokolja semmi. A szakpolitikus szerint nincs szüksége például a közmédiának sportcsatornára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot minősített többség esetén szembesítené egy új kormány a jogsértő esetekkel. Egy „sajtószabadság-biztoshoz hasonló intézményt” hoznának létre, a pozíciót betöltő biztos pedig beadványokkal kényszeríteni a Médiatanácsot a törvények betartására.