hero
bn 2021. május 17. 10:26
„Segítségnyújtás helyett azt kiabálták, hogy az ő életéért nem kár”
Május 17-e a homofóbia elleni világnap, ennek kapcsán indított figyelemfelhívó kampányt a Humen Magazin.

1990. május 17-én törölte az Egészségügyi Világszervezet a betegségek nemzetközi osztályozásából a homoszexualitást, ezért lett ez a nap a homofóbia, transzfóbia és bifóbia ellenes világnap. A Magyarország 2005-ben csatlakozott hivatalosan az ünnephez. A Humen Magazin közleménye szerint egy friss uniós felmérés alapján (FRA EU) a magyar LMBTQ emberek 49 százalékát éri valamilyen diszkrimináció a szexuális orientációjuk miatt egy év alatt. A megkérdezetteknek 75 százaléka nem merné megfogni a társa kezét az utcán. Ugyanez a kutatás arról is beszámol, hogy a mai középiskolás fiatalok 44 százalékát éri valamilyen zaklatás az iskolai tanulmányai alatt az identitása miatt.

Az LMBTQ tematikus Humen magazin erre a helyzetre szeretné minél jobban felhívni a figyelmet a most indított Én is ember vagyok! kampánnyal. „A kampány mellé állt több vállalat, önkormányzat és médium annak érdekében, hogy megmutassák, ők is a társadalmi elfogadásban hisznek és kiállnak mellette. A kampány több héten keresztül jelenik meg online és köztéri formában” – írják.  „Fontosnak tartjuk, hogy elinduljon végre egy társadalmi párbeszéd, edukálva a társadalmat arról, hogy nem bánthatunk valakit a szexuális orientációja miatt, mert ő is ugyanolyan ember, mint bárki más” 

A kampány főszereplője hét magyar LMBTQ ember, akik az őket ért hátrányos megkülönböztetésekről beszélnek. A cél, hogy más érintett emberek is megosszák saját történeteiket, ezt támogatja az #énisembervagyok hashtag. 

„A gyűlölet, kirekesztés és bántalmazás sosem építette és segítette a különböző társadalmakat a történelem során. Kollégáimmal úgy gondoljuk, hogy nem lehet valakit azért elítélni, mert másképp éli az életét vagy mást szeret, ellenben azzal, amit valaki a normalitásnak képzel el. Minden embernek ezen a Földön egyenlőnek kell lennie. Sosem tudhatod, hogy az az ember, akit bármilyen formában bántalmazol, az életed során később esetleg milyen meghatározó személy lehet és akár az életedet menti meg később. 

Az egymás iránti elfogadást és tiszteletet nem csak egy napon, hanem az év 365 napján meg kell tartanunk. Ezért is gondoljuk úgy, hogy a május 17-én, a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnapon indított kampányunknak nem csak egyetlen napig kell látszódnia, mert egy szebb és jobb jövőt egy nap alatt építeni nem lehet, de feladni meg főképp nem szabad” 

– mondta Erdei Zsolt, a Humen Média vezetője.