hero
gy.zs. 2022. január 17. 09:23
Rekordmagasra nőtt a gyerekek ellen elkövetett netes szexuális zaklatások száma
Az Internet Watch Foundation jelentése szerint soha annyi bejelentés nem érkezett gyerekek ellen elkövetett online zaklatásokról, mint tavaly.

A Cambridge-i székhelyű Internet Watch Foundation jótékonysági szervezet nyomasztó jelentést tett közzé, melyben arról számolnak be, hogy a pandémia okozta lezárások és bezárkózások egyre több, és fiatalabb gyereket tesznek ki az internetes ragadozók jelentette veszélynek - írja az Euronews.

2021-ben a szervezet 252 ezer oldal ellen indított eljárást, amelyeken gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakot ábrázoló képek vagy videók voltak. Ezen kívül 361 ezer bejelentést vizsgáltak ki. Ezek együtt pedig több munkát adtak az IWF-nek, mint a fennállásuk első 15 évében összesen. 1996 és 2011 ugyanis 335 ezer ügyben léptek fel. A jelentésből az is kiderül, hogy a 7 és 10 év közötti gyerekek ellen elkövetett erőszakot ábrázoló tartalmak mennyisége a háromszorosára nőtt.

Fotó: Unplash

A gyermekbiztonsági szakemberek szerint ez a nagymértékű növekedés a koronavírus-járvány okozta bezártságnak is köszönhető. A gyerekek ugyanis egyre több időt töltenek az interneten, így minden eddiginél kiszolgáltatottabbak a netes ragadozóknak. Ezek közül is sokszor olyanoknak, akik arra veszik rá a gyerekeket, hogy magukat videózzák le. Ezek a felvételek aztán sokszor gyermekpornógráfiát tartalmazó oldalakra kerülnek ki. Az ilyen jellegű tartalmak 168 százalékkal növekedtek 2021-ben.

„Ipari mennyiségben használják ki és bántalmazzák a bűnözők a gyerekeket. Sokszor a szexuális abúzus a gyerekek szobájában, a család otthonában történik, úgy, hogy a szülőknek fogalmuk sincs arról, mit művelnek vadidegenek a gyerekeikkel az interneten keresztül” – mondja az IWF vezetője, Susie Hargreaves.

És, hogy mit lehet tenni ez ellen? A szakértő arra biztatja a szülőket, hogy beszélgessen a gyerekeikkel az internet veszélyeiről, nyíltan beszéljenek a netes szexuális zaklatásról is, és fektessenek internethasználati alapszabályokat. Emellett azt is kiemeli, hogy mennyire fontos ismeri azokat a programokat és platformokat, amiket a gyerekek használnak, valamint tisztában lenni azokkal az eszközökkel, amikkel segíteni lehet a gyerekek biztonságos internethasználatát.