hero
Perli Murdochot esküvői zenésze
Bíróságon támadta meg Rupert Murduch médiabirodalmát Charlotte Church énekes és családja, akik szerint a News of the World lehallgatta Church telefonját. A cég igyekszik elkerülni a pert és egyezségre törekszik.

Újabb per fenyegeti Rupert Murdoch médiabirodalmát: az Adage cikke szerint Charlotte Church énekes és szülei támadják bíróságon a News Corporation-t, amiért annak tavaly megszüntetett kiadványa, a News of the World 2003-ban, 2005-ben és 2006-ban lehallgatta Church telefonját.

A történet szépségét az adja, hogy az énekesnő több mint tíz évvel ezelőtt éppen Rupert Murdoch esküvőjén énekelt. Akkori 100 ezer fontos béréről lemondott, mert azt ígérték neki: az újság „kedvezően fogja kezelni”.

Az énekesnő a vizsgálat során azt nyilatkozta, hogy a bizonyítékok több oldalnyi nevet, számot, feljegyzést, címet és pin kódot tartalmaznak. 2005-ben a News of the World közölte, hogy Church apjának viszonya van, kokaint fogyasztott és hogy az anyja ennek következtében öngyilkosságot kísérelt meg. Az újság valószínűleg illegálisan megszerzett privát adatok alapján írt az anya kórházi kezeléséről is.

Az első nyilvánosságra került bizonyítékok tartalmazzák a lehallgatást végző Glen Mulcaire jegyzeteit Churchről és egyéb News International emaileket, melyek hozzá köthetőek. Geoffrey Vos bíró elrendelte több millió üzenet és egyéb dokumentum átkutatását, melyeket töröltek, majd később helyreállítottak.

A vállalat mindenképp szeretné elkerülni, hogy az ügy bíróságra kerüljön, inkább egyezséget ajánlanak. A legismertebb áldozat, Jude Law lehallgatásáért például 130 ezer font kártérítést fizettek előző hónapban. Duncan Lamon, az ügyben nem érintett, független ügyvéd elmondta: a News Corp. úgy meg fogja nehezíteni  a Church család dolgát, amennyire csak lehet, elkerülendő a jövőbeni peres ügyeket.

Úgy tűnik tehát, hogy a megszűnt újság körül kipattant lehallgatási botrány nem ül el egykönnyen. Az elmúlt időszakban több mint 800 lehetséges áldozatot azonosított a rendőrség. Sőt, a botrány azóta átterjedt a médiacég másik kiadványára, a The Sunra is. A brit piac legnagyobb példányszámban fogyó lapjánál kilenc újságírót vettek őrizetbe január 29-óta köztisztviselők megvesztegetésének vádjával.