hero
-fi-Hermann Irén 2021. szeptember 17. 11:17
Pénteken indul a 21. ARC plakátkiállítás
A tárlat egy hónapon keresztül, szeptember 17-től október 17-ig az újbudai Bikás parkban lesz megtekinthető éjjel-nappal. Az eseménynek a Kreatív is médiatámogatója.

Tematikában a pandémia, a klímaválság és a társadalmi problémák uralták az idei kiállításra beérkező pályaműveket – adott gyors általános képet az idei kiállítás gondolatvilágáról Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója a kiállítása szeptember 17-i megnyitóján. Az empátia és az elfogadás gyakori szavak voltak a megnyitóval egybekötött díjátadón, amire a jelen lévőknek is szükségük volt, mert a szabadtéri rendezvényt igyekeztek néhányan megzavarni, legfőképp a felbukkanó politikusok miatt. 

Bakos Gábor és GEszti Péter (forrás: ARC)

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az évről évre megrendezett ARC az elgondolkodtató és pimasz fricskáival a legjobb képeskönyv lehetne Magyarország elmúlt 20 évéről, Geszti Péter társalapító pedig arról beszélt, hogy míg a reklámszakma jelenti a mainstream vonalat, az ARC mindig is az underground lesz, amiből elemek – ahogy annak már lennie kell – a mainstremben is felbukkannak majd. 

Karácsony Gergely (forrás: ARC)

A kiállításra 82 plakátot válogattak be, a különdíjakat és a zsűri elismeréseit zömében civil foglalkozású emberek nyerték, idén meglepően sok tudós nyert például, de grafikust, marketingest és reklámszakembereket is díjaztak. (A Bikás parkban ezen kívül még néhány saját, illetve támogatói plakát is látható.) 

A szervezők elmondták, már készülnek egy új projektre, az ARC gyerekváltozatára, és lehet, hogy nemsokára annak a nehezen visszatartható igénynek is eleget tesznek, hogy az ARC-ra ne csak óriásplakátokkal, de online műfajokkal is nevezni lehessen. 

ZSŰRI ÉS DÍJAZOTTAK

Idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A 1061 pályamunka sorsáról a 19 szakemberből álló zsűri döntött. Az idei zsűri teljes névsora: 

A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjak ma, azaz 2021. szeptember 17-én, a sajtónyilvános díjátadón kerülnek átadásra. A plakátokat a díjátadó után tették közzé a sajtó számára.

A legjobb alkotásnak járó díjat Vértessy Flóra és Ónodi Lóránt, "Volt" című alkotása kapta. Második helyezett Vercz Dávid, "Újjászületés" című képe lett. Harmadik helyezést ért el Mészáros Dóra, "Házi feladat-2021" című munkájával. A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Radványi Gábor, "Belóg a lóláb" című műve kapta.

Budapest különdíját Elter Zsolt, "Magyarfalancs" című alkotása kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki Budapest szempontjából a legfigyelemreméltóbb megoldást alkalmazta.

Újbuda különdíját Kocsis Bálint, "Hajrá magyarok!" című pályaműve kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál és cselekvésre ösztönöz.

A Hammer Agency különdíját Hegedüs Melinda-”Depresszív addikció” című pályamunkája nyerte el, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki marketing szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott. 

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek. A szervezők arra bíztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán 2021. október 17-ig! A közönségdíjazott alkotást 2021. október végén hirdetik majd ki.  

A WHUMM oldallal együttműködésben idén is, az idei és az elmúlt hét évben kiállított művek közül bármelyik, különböző méretben és formátumban online megvásárolható.