bn 2022. január 12. 09:34
Panyi Szabolcs nyerte az idei Transparency-Soma Díjat
A Direkt36 munkatársának kedden este adták át az egymillió forinttal járó elismerést a Fudan Egyetemről szóló cikksorozatáért.

Idén húsz pályázatból válogatott a zsűri a fő kritériumok szerint: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája és a közérthetőség szempontjai szerint. A nyertes cikksorozat a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának hátterét, megépítésének terveit, politikai, társadalmi és gazdasági okait és hatásait mutatja be.

Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség

„A Magyarország és Kína között született megállapodást feldolgozó tényfeltáró cikksorozat leplezte le először a távol-keleti nagyhatalom nemzetközi terjeszkedésébe illeszkedő beruházást: a megállapodást aláíró felek több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építenék meg a Fudan egyetem a Duna partjára tervezett épületegyüttesét. A nyilvánosságra került dokumentumok alapján azonban a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. Az oknyomozó portál által közölt írások komoly hullámokat vetettek a hazai közéletben: a kínai egyetem Európában elsőként Budapesten megépíteni tervezett központjának megépítése körüli tiltakozások máig nem ültek el” – emeli ki a Transparency a díjról beszámoló posztjában.

Hatvanpuszta, Antall József Tudásközpont, Kisfaludy-program, Pegasus

Shortlisten szerepeltek még a HVG újságírói, Gergely Márton, Hamvay Péter és Oroszi Babett azzal, hogy az írott szöveg mellett tervrajzokkal és helyszíni videóval szemléletesen bemutatták, hogy milyen ütemben és mekkora mértékben zajlik az építkezés az Orbán-családhoz köthető majorság területén Hatvanpusztán. 

Elismerték még Wirth Zsuzsannát, a Direkt36 újságírója, aki az Antall Józsefről elnevezett, és a néhai kormányfő fia által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) körüli pénzügyi visszaélésekről közölt cikksorozatot, amelynek hatására a kormány megvonta az anyagi támogatást a szervezettől. Az AJTK a kormányzati bejelentést követően bejelentette tevékenységének beszüntetését.

A zsűri szintén kiemelte Bódis András, a Válasz Online munkatársának munkáját, aki részletekbe menően dolgozta fel, hogy egy, a kormányhoz közel álló szűk kör miként szerezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programján keresztül kiutalt támogatások döntő többségét. 

Pethő Andrást, a Direkt36 újságíróját is kiemelték a Pegasus kémszoftvert bemutató anyagok miatt, amin Panyi Szabolccsal közösen dolgoztak egy nemzetközi projekt keretében.