hero
bn 2021. június 07. 12:04
Nemzetközi fesztiválon kapott fődíjat az Anyáim története
Dér Asia és Haragonics Sára dokumentumfilmjét a Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztiválon ismerték el.

A Linzben, június 1. és 6. között szervezett Crossing Europe Nemzetközi Filmfesztivál kiemelten foglalkozik az egyedi, kortárs, társadalmi tematikák bemutatásával. Összesen több mint 150  játék- és dokumentumfilm versenyzett, a meghívottak többsége jellemzően már járt valamelyik A-listás fesztiválon. Itt kapta meg az Anyáim története a Legjobb Dokumentumfilm díját.

A közel 5 éven keresztül készített film egyik főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki kiábrándult, és otthagyta a politikai pályát – írtuk a történetről korábban. Virág és zenész barátnője, Nóra úgy dönt, hogy gyereket vállalnak, annak ellenére, hogy Magyarországon kifejezetten nehéz az azonos nemű pároknak családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után hírt kapnak egy örökbefogadásra váró roma származású kislányról. 

Nóra és Virág habozás nélkül igent mondanak. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban. Félelme, hogy a kislányának nincs szüksége két anyára, alapjaiban kérdőjelezi meg, amit addig önmagáról gondolt. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

Az Anyáim története március 11. óta érhető el az HBO Go-n és több nemzetközi fejlesztési program során alakult. 2020-ban mutatkozott be a kanadai Hot Docs-on, azóta vetítették például Szarajevóban, Minszkben, Taipei-ben, Thessalonikiben és itthon a BIDF-en is. 

Dér Asia 2014-ben végezte el a DOCnomads nemzetközi dokumentumfilm rendező MA képzést, most az SZFE DLA képzésén harmadéves. Korábbi munkái szerepeltek itthoni és nemzetközi fesztiválokon is: A sziget úrnője, a Levelek anyámtól és a Visszahúz a múlt – Ember Judit portréja is. A 2019-es Inkubátor programban Nem haltam meg című filmterve kapott támogatást.

Haragonics Sára 2015-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilmrendező képzését. Szembenézés című kisfilmje több nemzetközi fesztiválon szerepelt, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon díjazták. Most az SZFE DLA képzésének másodéves hallgatója, ezzel párhuzamosan Szia Sári! című egész estés dokumentumfilmjén dolgozik.

Mindketten aktív és alapítótagjai a MADOKE – Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének, az Anyáim története az első közös filmjük.

Haragonics Sára, Dér Asia - fotó: Járdány Bence