Bicsérdi-Fülöp Ádám 2021. október 07. 14:23
Nem sérti a személyiségi jogokat a Forbes gazdaglistája a NAIH szerint
Az adatvédelmi hatóság szerint nem sérülnek a listán szereplők helyesbítéshez, törléshez és tiltakozáshoz való jogai.

2020-ban pert indított a Hell a Forbes ellen, mivel az energiaitalgyártó cég vezetői nem szerették magukat viszontlátni a leggazdagabb magyarok listáján. Akkor a Fővárosi Törvényszék arról döntött, hogy a lapszámot mindenképp vissza kell hívni. Az eset miatt akkor a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is aggodalmát fejezte ki, hiszen a szervezet úgy vélte, akár a mindennapi újságírás jelentős korlátozását vonhatja maga után, ha a jövőben tömegesen fordulnak elő a Fővárosi Törvényszéken született ideiglenes intézkedéshez hasonló döntések. Az MLE akkor azzal érvelt, hogy  össze kell hangolni a személyes adatok védelmét a tájékozódáshoz fűződő joggal.

2020 augusztusában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) összesen 4,5 millió forintos bírságot szabott ki a Forbes kiadójára, a Mediarey Services-re, mert nem megfelelően kommunikálták a listán szereplés tényét az érintettekkel. 

2021-ben újabb fejezettel bővült a történet, amikor a Forbes újra összeállította a listát. A 2021-es lista rendhagyó volt, mert a magazin az 50. helyezett üresen hagyott helyén elmesélte az ügyet. A NAIH friss döntéséből viszont kiderült, hogy 2021 februárjában két kérelmező is a hatósághoz fordult, mivel szerintük a lap akaratuk ellenére szerepeltette őket a 2021-es listán. A NAIH mostani döntésében kimondta, hogy adatkezelőként a Forbes nem sérti a kérelmezők helyesbítéshez, törléshez és tiltakozáshoz való jogát, illetve az átlátható adatkezelés elve sem sérül a leggazdagabb magyarok listájának összeállításakor.