hero
2015. július 01. 13:05
Nem kellene a műsorgyártást közbeszereztetni a közmédiánál
Két területen is kivenné a közbeszerzési törvény hatálya alól a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) a parlament költségvetési bizottsága, a törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványában - a kormánypárti képviselők által támogatott módosításokat keddi ülésén fogadta el a bizottság - írja az MTI.

Az első kivétel az MTVA által beszerzett, illetve az alaptól rendelt audiovizuális vagy rádiós műsorszámok előállítására, illetve az alaptól rendelt ilyen szolgáltatásokra és műsoridőre vonatkozik.

A második kivétel az MTVA - továbbá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. - által, a médiatartalmak előállításához szükséges eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki.

Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke kiemelte, hogy a két bizottsági módosító indítványt a Fidesz frakció szorgalmazta. Az előterjesztőt képviselő Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség közbeszerzési szabályozási főosztályának főosztályvezető helyettese - a tárcája nevében - nem támogatta a módosításokat. Hangsúlyozta azonban, hogy ez "elsőkörös vélemény". Az álláspontja az volt, hogy a tárca nem látja indokoltnak a kivételeket. 

Hogy megmagyarázzuk: Kéri Zoltán saját maga sem ért egyet azzal, amit előterjesztett a parlament elé. 

A bizottság kormánypárti tagjai 10 igen szavazatával, míg az ellenzéki tagok 4 nem szavazatával a módosítások az Országgyűlés elé kerülnek.

A költségvetési bizottság lefolytatta az idei költségvetési törvényt módosító javaslat részletes vitáját is. Miután ehhez nem érkezett módosító javaslat, a bizottság rövid úton - két ellenzéki tartózkodással - lezárta a vitát. A törvényjavaslat az idén november-decemberben alkalmazandó közbeszerzési értékhatárokat tartalmazza. A magyar jogrendszerben ezek az értékhatárok mindig az aktuális költségvetési törvényben szerepelnek.

Összevonták a közmédiát

A tegnapi nap másik közmédiás híre, hogy lezárult a közmédia egy cégba való szervezésének folyamata. Az Országgyűlés még december közepén módosította a médiatörvényt; ennek értelmében a jelenlegi Duna Televízió Nonprofit Zrt.-vel beolvadás útján egyesül a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatja tevékenységét. 

A beolvadás a szándék szerint azt biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg. A társaság rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást egyaránt nyújt.