hero
Enyedi és Mundruczó új filmjét is Cannes-ban mutatják be
A feleségem története és az Evolúció is a nagy presztízsű fesztiválon debütál.

Thierry Frémaux, a Cannes-i Filmfesztivál művészeti igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be a legrangosabb filmes esemény 2021-es felhozatalát.

Ahogy azt egy ideje sejteni lehetett, Enyedi Ildikó A feleségem története című rendezése a fesztivál versenyszekciójában debütál. A film férfi főszereplője, Gijs Naber holland színész, női főszereplőjepedig a világhírűLéa Seydoux francia színésznő. A féltékenység természetrajzát ábrázoló romantikus film gyártását a Nemzeti Filmintézet 1,18 milliárd forinttal támogatta. 

A feleségem története (Fotó: Csata Hanna)

A film rendezője, Enyedi Ildikó elmondta: „Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most a filmmel - egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, „old school” műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.”

A feleségem története (Fotó: Csata Hanna)

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám.

A Feleségem története az Inforg-M&M Film vezetésével német, olasz és francia koprodukcióban, a német regionális és központi alapok mellett a német-francia Arte, az olasz RAI Cinema és MIBAC, az Eurimages, a Kreatív Európa Média és az RTL Klub támogatásával készült.

Mundruczó Kornél is visszatér Cannes-ba

A július 6-án kezdődő, a tervek szerint élőben megvalósuló fesztiválon mutatkozhat be Mundruczó Kornél Evolúció című, német-magyar koprodukcióban elkészült filmje. A film a filmfesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójában debütál.

Az Evolúciót  2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt forgatták, ez Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melynek a forgatókönyvét az író Wéber Katával közösen jegyzi. A film bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához. A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék - Éva, Léna és Jónás - kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

Evolúció (Fotó: Yorick Le Saux)

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019), vagy a Halhatatlan szeretők (2013). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, míg a látványtervező Varga Judit „Csuti”, zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer voltak.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema ko-produkciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával.

A forgatás két nyelven, német és magyar helyszíneken történt. A tervek szerint a film Magyarországon ősszel jön a mozikba.