Milyen hosszú legyen a nyári vakáció?
Onnan lehet biztosan tudni, hogy itt a május megszaporodnak a sajtóban a nyári vakációról szóló híradások. Ki nyári táborokat hirdet, ki ahhoz ad tanácsokat, mit kezdjünk a gyerekkel.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy megkurtítják egy kicsit a nyári szünetet, mert szembetűnően nagy a diszkrepancia a szülők szabadsága és a nyári vakáció hossza között.

A „rövidebb kontra hosszabb” vita persze erősen megosztja az érintetteket.

Vannak a világnak olyan pontjai, például Dél-Korea, ahol a gyerekek csak öt hetet pihenhetnek a nyáron. No de a dél-koreai gyerekek között a legmagasabb a világon az öngyilkosságok aránya – vonnak rögtön párhuzamot a derék brit pedagógusok. Most már csak azt kéne tudni, hogy a kettő között van-e ok-okozati összefüggés – de ezt már megint csak én teszem hozzá.

nationmaster.com szerint egy magyar diák évente 971 órát tölt el az iskolapadban. Ezzel a középmezőnyben vagyunk, a „legszorgalmasabbak” a fülöp-szigeteki gyerekek 1467 órával, a legjobb dolguk pedig a finneknek van 713 órával. A nyári szünet a miénknél hosszabban, három hónapig tart Oroszországban, nagyjából azonos a miénkkel például Finnországban, és rövidebb például Szlovákiában, Szlovéniában vagy Ausztriában.

Teljes cikket itt olvashatja.