2020. június 03. 17:00
Mesterséges intelligencia ír zenét a PicsArt felhasználóinak
A PicsArt kép- és videószerkesztő alkalmazás már mesterséges intelligencia által előállított soundtrackeket is kínál a vizuális platformon alkotóknak, akik így korlátlan számú, egyedi zeneszámot használhatnak videóikhoz. Az A.I. Music műfaj és hangulat alapján generált kompozícióit nem védik szerzői jogok, és soha nem készül két ugyanolyan dal.

2019 novemberében Grimes merészen így nyilatkozott egy podcastban: „Úgy érzem, hogy a művészet, az emberi művészet végén járunk… Ha már létezik az AGI (Mesterséges Általános Intelligencia), akkor sokkal jobban fog tudni művészetet csinálni, mint mi."(Az énekesnő Elon Musk Tesla- és SpaceX-vezér házastársa, így nem lepődhetünk meg a jövőbe vetett bizalmán).

Bár a mesterséges intelligencia már számos kékgalléros munkahelyet megszüntetett és megváltoztatott a különféle iparágakban, a zenészek egy része nem érzi úgy, hogy itt az ideje másik szakmát tanulniuk. Többen közülük az AI-t nem az emberi művészet végének, hanem a kreativitás új aranykorának tekintik: Arca, Holly Herndon, Toro y Moi, vagy a bárányfelhőket megéneklő Björk is a zene határait feszegeti az AI-vel való együttműködéssel, írja a time.com.

A mesterséges intelligencia által generált zene nemcsak a kísérletező kedvű művészek számára lehet fontos, hanem a videós tartalomgyártóknak is előnyt jelenthet. A PicsArt 2020. június 2-ai közleményében bejelentett, A.I. Music nevű eszközével a közösségi média videósai úgy jutnak zenéhez, hogy nem kell többé a szerzői jog miatt aggódniuk, vagy időt tölteni a szerzői jogoktól mentes zenék felkutatásával. Az így készült tartalmakat pedig természetesen megoszthatják olyan közösségi platformokon, mint a YouTube, a TikTok és az Instagram, olvasható a cég közleményében.

A szimpla nevű bővítmény – ami új fülként jelenik meg az alkalmazás videószerkesztőjében - az AI-alapú zenei szolgáltatóval, a Muberttel való együttműködésből született. Az algoritmus több mint egymillió dallamot, ritmust és hangmintát tanulmányozott, és korlátlan mennyiségű új zeneszámot képes létrehozni. Akárcsak az elnevezése, a használata is egyszerű: a felhasználók az „intelligens keresés” funkcióval választhatnak a videóhoz illő műfajt és hangulatot, az AI-alapú eszköz pedig valós időben generál egy zeneszámot. A daloknak nincs időkorlátja, és soha nem ismétlődnek meg.

Az A.I. Music-ot letesztelő Digital Trends munkatársai alapvetően meg voltak elégedve a szolgáltatással, de megjegyezték, hogy a dalok továbbra is közelebb állnak az „előrecsomagolt” zenéhez, mégis határozottan jobbak, mint a stock zenék. Hiányolták ugyanakkor, hogy a mesterségesen generált zenét nem lehet keverni a videó meglévő hangjával.

A zenét generáló szolgáltatás már elérhető az iOS-on, az Android támogatás pedig később, de még 2020-ban érkezik. Aki meghallgatná, hogyan válik be a mesterséges intelligencia zeneszerzőként, vagy szüksége van aláfestő zenére a videóihoz, évi 48 dollárért (14800 forintért) lehet a PicsArt Gold felhasználója.

A rovat támogatója a Telenor.