Megújul a Formatervezési Tanács
Január 31-ével új felállásban működik tovább a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). Ezen a napon nevezi ki ugyanis Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 15 fős testület új tagjait.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 31-én nevezi ki a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) új tagjait. A szervezet tizenöt fős, a tagok megbízatása három évre szól.

A tanács feladata a magyar nemzetgazdaság versenyképességének erősítése a formatervezés eszközeivel, célja pedig egy átfogó stratégiai munkaprogram létrehozása. A tagok figyelemmel kísérik továbbá a hazai formatervezés helyzetének alakulását és ennek alapján javaslatokat dolgoznak ki a fejlesztésére irányuló kormányzati stratégiára.

Az MFT több nemzetközi szervezet tagja (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa, Európai Designszövetségek Irodája), és rajtuk keresztül képviseli Magyarországot a külföldi szakmai közéletben. Nemzetközi tevékenysége nyomán a Magyar Formatervezési-díjas alkotásokból nyílik kiállítás Hágában, az Európai Szabadalmi Hivatal épületében. A tárlat az elmúlt tizenegy év díjazottjainak eredményeit vonultatja fel. Az kiállított művek között megtalálható Szabó Levente Shine nevű mosógépe is.

A legrangosabb hazai dizájnelismerésnek számító Magyar Formatervezési Díjra egyébként idén is lehet pályázni. Ezt a MFT tavasszal hirdeti meg termék-, terv-, vizuális kommunikáció és diák kategóriában.

A tagok részletes listája

Elnök:
Bendzsel Miklós (a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, 2002 óta MTF elnök)

További tagok:
Bauer András (tanszékvezető, egyetemi docens, Gazdálkodástudományi Kar, Budapesti Corvinus Egyetem)
Cosovan Attila (tervezőművész, ügyvezető igazgató, Co&Co Communication Kft.)
Fodor Lóránt DLA (formatervező, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
Gulyás Gábor (ügyvezető igazgató, Műcsarnok Nonprofit Kft.)
Halasi Rita Mária (esztéta, galériaigazgató, Ponton Galéria)
Hammerstein Judit (helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkárság)
Hatos Pál (főigazgató, Balassi Intézet)
Kardon Béla (főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály Oktatásért Felelős Államtitkárság)
Kopek Gábor DLA (egyetemi tanár, rektor, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)
Nikodémus Antal (Főosztályvezető, Innovációs Főosztály, Nemzetgazdasági Minisztérium)
Orosz István DLA (Munkácsy-díjas grafikusművész, Érdemes művész, grafikus, rajzfilmrendező, egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Nyugat-magyarországi Egyetem)
Simon Attila (vezérigazgató, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt)
Takács Imre (főigazgató, Iparművészeti Múzeum)
Várhelyi Judit (designszakember, az ICSID regionális tanácsadója)