hero
Kreatív 2022. január 26. 16:11
Már a kulacsod is lehet okos, és szól, ha nem ittál eleget
Az Akamai Smart Bottle nem csak a vízfogyasztásod figyeli, hanem abban is segít, hogy hatékonyabban végezd a feladataid.

Napi 2-3 liter víz jelenti az elégséges folyadékbevitelt, és erről könnyű megfeledkezni, amikor összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Az Akamai Smart Bottle számon tartja, hogy mikor és mennyit iszunk, és a munkavégzési szokásainkon is változtathat,írja a Geeky Gadgets.

Egy barátság, egy hawaii utazás, és a technológia iránti rajongás: röviden ennyi az Akamai Smart Bottle története, amit a fejlesztői a Kickstarteren tettek közzé. 2019-ben kezdték el a környezetbarát, intelligens kulacs tervezését, amelynek neve hawaii nyelven azt jelenti, hogy „okos”.

Az Akamai palackjai korrózióálló 316-os rozsdamentes acélból készülnek, a folyadékokat a hat rétegű fal és a vákuumszigetelés tartja hidegen, vagy melegen. A kupakon található LED-es érintőképernyő tájékoztat a hidratáció mértékéről, és megjeleníti az általunk beállított fotót, vagy idézetet. Talán a legfontosabb funkció az, hogy az okospalack enyhe rezgő mozgással hívja fel a figyelmünket, ha nem vettünk magunkhoz elég folyadékot.

Az iOS-ra és Androidra is letölthető applikáció lehetővé teszi a funkciók be- és kikapcsolását, hidratálási emlékeztetők és napi vízbeviteli célok beállítását, és itt választhatjuk ki, milyen fotókat szeretnénk látni a kulacs kupakján.

Hogy biztosan elnyerjék a támogatók kegyeit, a fejlesztők olyan extrákkal is ellátták a kulacsot, mint az ébresztőóra, vagy a hidratációs tracker, ami statisztikát készít a napi és az óránkénti vízfogyasztásról. A vízhőmérséklet-szenzor segítségével mindig tudjuk, éppen milyen hőmérsékletű az italunk, ha pedig 24 órán keresztül nem nyúltunk a vízhez, a palack figyelmeztet, hogy a víz „lejárt”, és már nem alkalmas ivásra.

Az Akamai Smart Bottle olyan funkciókat is kapott, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a vízfogyasztáshoz. Az egyik ilyen a Pomodoro Focus Timer – ha már állandóan ott van a palack a kezünk ügyében, akkor használhatjuk arra is, hogy növelje a hatékonyságunkat, és rezgéssel jelezze a 25 perces munkaidőből és 5 perc szünetből álló blokkok elejét és végét. Az okoskulacs szinkronizálható az iOS-eszközök myhealth alkalmazásával, és a menstruációs ciklusok nyomon követésére is használható.

A fejlesztők természetesen azt is hangsúlyozzák a kampány során, hogy a hosszú élettartamú, strapabíró kulaccsal rengeteg PET-palacktól kímélhetjük meg a környezetet. Ha aközösségi finanszírozási kampány sikeres lesz, és összegyűlik a gyártáshoz szükséges célösszeg, az okoskulacsok várhatóan 2022 áprilisában érkeznek a támogatókhoz, akik közül a leggyorsabbak 120 ausztrál dollárért (27500 forintért) vehetik meg a terméket. Nem kérdés, hogy a csomagolás is műanyagmentes lesz.

A rovatot a Telenor támogatja.