2020. szeptember 09. 11:46
Magyar térelválasztó bútor segíti az irodai távolságtartást
A budapesti Minusplus építésziroda személyre szabható térelválasztó elemcsoportja nem csak a távolságtartásra kínál megoldást az egyterű irodákban, hanem a tevékenység alapú munkavégzésre is a variálható, költöztethető irodabútoraival. Rabb Donát és Schreck Ákos vezető építészek mutatták be a fejlesztett rendszert, amelyet még véletlenül sem neveznének „terméknek”, a folyamatos változás és fejlődés miatt.

A Prezi-székházat jegyző, jelenleg az épülő MOL-székház honosító belsőépítész cége, a Minusplus paravánrendszerét nem a járványhelyzet hívta életre. Az egész a Budapest One-ban székelő, online tanuláskezelő rendszereket fejlesztő Instructure 3000 négyzetméteres irodájának tervezésével kezdődött, 2019 júniusában. A megrendelő a hatalmas, egyterű irodában különféle funkciókkal rendelkező, de variálható tereket szeretett volna a programozók számára kialakítani.

Nem akartak teljesen új elemeket kitalálni, hanem meglévő rendszerekre akartak ránőni, máshogy használni azokat, kezdi a térelválasztó elemcsoport történetét Schreck Ákos, a Minusplus vezető építésze. Így született meg az FS bútor bevonásával a padló és a mennyezet közé befeszített elemekből álló szisztéma, ami egy ipari, aluprofilos polcrendszer evolúciója. 

Egy iroda sosincs befejezve

A mobilfalak elemei lehetnek whiteboardok, polcok, LCD-képernyőtartók, dekorációs elemek, virágládák vagy hangelnyelő panelek. Alapvetően egyszerű és nyers felületeket kell elképzelnünk, de minden személyre szabható, akár a bútorokat használó cég saját színei is visszaköszönhetnek a rendszer elemeinél. Az elemcsoport további előnye, hogy nem kell képzett szakmunkásnak lennünk az összeszereléséhez, egy irodai karbantartóra is rábízhatjuk az installálást.

Az Minusplus a „termék” helyett a „megoldás” szót használja, a térelválasztó ugyanis soha nem egy befejezett történet, minden egyes irodában más és más, a fejlődés, változás lehetősége is benne van. „Azt akartuk, hogy ez inkább egy építészeti gesztus legyen, mint tárgytervezés” – magyarázza Schreck Ákos. Erre a legjobb példa, hogy a 2020 januárjában indult kivitelezés folyamatát átírta a koronavírus, és új igényeket támasztott az irodákban.

A Minusplusról
A Minusplus 20 fős budapesti építész és designer iroda. Generáltervezéssel, építészettel, belsőépítészettel és tárgytervezéssel foglalkoznak, referenciáik közé tartozik többek között a Prezi.com, az Emarsys és a WorldQuant irodája, a WábererMedical Center és a Premier Kult Café. A tervezőirodát Alexa Zsolt, Rabb Donát és Schreck Ákos alapították 2002-ben.

A tervezés home office-ban folytatódott tovább, a koncepció maradt, a rendszer azonban bővült egy új elemmel, az átlátszó plexifallal, amelyek leválasztják ugyan a dolgozók személyes tereit egymástól, vizuálisan viszont nem szeparálják őket egymástól.(A Minusplus mindeközben 3D-nyomtatóval védőeszközöket is készített a járvány frontvonalában dolgozóknak, önkéntes alapon).

 

 

És hogy milyen profilú cégeknek lehet ideális ez a megoldás? Schreck Ákos szerint az activity based és a shared-desk módon dolgozó vállalatoknak, ahol nagyobb a mozgás, és ahol fontos, hogy pár hónapra különváljon egy munkacsoport a többiektől, de tulajdonképpen a klasszikus cellás irodákat kivéve mindenkinek jó.

Dizájn helyett technológia

Az Instucture irodája a példa a mostani hack-kultúrára és a legújabb trendekre, amelyek kettősséget hordoznak magukban. „Az általunk tervezett iroda egyfajta nyerseséget hoz, nincs álmennyezet, látszanak a csövek. Ennek a része a paraván is, egy egyszerű, kicsit ipari szerkezet, mellette azonban megjelennek olyan termékek, mint a magyar Blum & Wolf dizájnlámpák, vagy a Herman Miller irodaszékek” – mondja Schreck Ákos.

 „Az irodák most már inkább a szolgáltatásokkal emelik a nívót, mint beépített anyagokkal” – teszi hozzá Rabb Donát. „Egyre kevésbé divat önmagában a nagyon drága dizájnbútor vagy burkolat, ehelyett a cégek szolgáltatásokkal próbálják motiválni és megtartani a dolgozókat, vagy megszerezni az újakat. Azt javasoljuk, hogy vegyék meg azt a bútort, ami megfelelő technológiával bír, mint például egy munkaszék, mert ahhoz, hogy egész nap használjuk őket, nem fényes dizájn kell, hanem az, hogy kiszolgáljon minket, és bárki személyre tudja szabni”.

Rabb Donát vezető építész a Minusplus rendszerével kapcsolatban a hosszú távú megoldásra törekvést is kiemeli - szemben a többféle, egyszeri social distancing megoldások helyett: „Nagyon fontos, hogy nem kell a cégeknek a távolságtartó irodákra olyan új rendszereket és elemeket kifejleszteniük, amelyeket utána nem tudnak mire használni. Az alapstruktúra egyik eleme sem megy kárba, ha egyszer le kell bontani. Ha nem lesz szükség a plexire, akkor be lehet tenni a helyére valami mást, vagy whiteboardként is lehet használni”.

A sorozatot a Telenor támogatja.