Bicsérdi-Fülöp Ádám 2022. január 13. 17:03
Magyar pályázó nyert nagydíjat a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén
A fődíj mellé 10 ezer dolláros nyeremény is jár Tompa Attilának.

A 2021-es  Huawei Next-Image Awards verseny témája a „Better Together” (Együtt lenni öröm) volt, amely a sok hónapos bezártság utáni találkozások örömére, a társadalmi együttlét fontosságára utalt.  

A beérkezett képeket neves szakértőkből álló zsűri bírálta el: Reuben Krabbe, a kanadai extrémsportfotós, Karen Smith, az Egyesült Királyság neves művészeti kritikusa, Olivier Chiabodo francia rádió- és tévéproducer. Szintén a zsűrit erősítette a Shanghai Photography Center alapítója, a Pulitzer-díjas fotós, Liu Heung Shing, valamint a NEXT-IMAGE Awards 2020 egyik fődíjasa, Lin Haiyin. 

A legjobb képekről emellett a BNU Újságírói és Kommunikációs Iskola professzora, Yu Guoming és a Huawei Consumer Business Group fogyasztói stratégiai marketing osztályának alelnöke, Li Changzhu döntött.

A versenyen három pályázónak ítélték oda a Grand Prize-t. A fődíjat elnyerő három alkotó, köztük a magyar Tompa Attila, „Az év fotósa” cím mellett 10 ezer dolláros (mintegy 3 millió forint) díjazásban részesült.

Tompa Attila Generációk című alkotása a 2021-es megmérettetésen a „Portré” kategóriában bizonyult a legjobbnak, amellyel egyúttal a verseny három legjobb mobilfotójának járó fődíjat is elnyerte. 

Tompa Attila: Generációk

A nyertes kép HUAWEI P40 Pro mobiltelefonnal készült, a nagymama és unokája közötti kapcsolódást jeleníti meg, amelyen helyet kapott a technológia is. „Amikor megkaptam a hírt, hogy én nyertem, alig akartam elhinni” – nyilatkozta Tompa Attila, a fotópályázat győztese. – „Egy teljesen spontán felvétellel neveztem a versenyre, a kislányom és az anyósom szerepelnek a képen, épp akkor ajándékoztam anyósomnak a tabletet, amiről mesét olvas fel. Mivel a gyorsaság, a pillanat megörökítése volt a cél, nem volt időm beállításokkal pepecselni, csak a telefonom képességeire hagyatkozhattam. Nagyon örülök, hogy az eredmény elnyerte a zsűri tetszését, számomra is nagyon kedves ez a kép.”

A magyar versenyzőnek nem ez az első jelentős győzelme: 2020-ban Hard Life című alkotása nyerte el az „Arcok” (Faces) kategória legjobbjának járó díjat a verseny magyarországi megmérettetésén. A NEXT-IMAGE mobilfotós versenyen három évvel ezelőtt is magyar siker született. 2018-ban, Pávó Réka „Art & Leukemia” című alkotása nyerte el a verseny nagydíját.  

Az idei verseny két másik fődíjasa a cseh Zdeněk Dvořák és a kínai Ihang Vei lettek. Előbbi Hello, New Dad című fotója a születés utáni pillanatokat örökíti meg, míg az utóbbi Feast with Family című díjnyertes képe egy forgalmas vásárt ábrázol.