Koleszterinre gyógyszert a gyerekeknek is?
A szív-, tüdő- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó amerikai intézet (National Heart, Lung, and Blood Institute) azt javasolta a közelmúltban, hogy minden gyereknél már 11 éves kor előtt történjen kötelező vizsgálat a magas koleszterinszint kiszűrésére.

Két dolog biztos: az egyik, hogy a gyerekeket megszületésüktől fogva rengeteg dologra szűrik szerte a világban, kezdve az anyagcsere-betegségektől a halláson át a mozgásszervi rendellenességekig. A másik, hogy a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek gyártása és forgalmazása hatalmas üzlet. Ennek illusztrálására csak egyetlen példa: az egyik koleszterincsökkentő szer hosszú éveken át vezette a gyógyszerforgalmazási listákat világszerte, és ezek a gyógyszerek azóta is folyamatosan a rangsor élén helyezkednek el.

A javaslat mögött a hivatalos álláspont szerint az áll, hogy felnőttkorban is kórosan magas a koleszterinszintje annak, akinél ez az anyagcsere-eltérés már gyerekkorban jelentkezik. Az ötlet támogatói ezért azt mondják, hogy ilyen esetekben az a jó, ha minél előbb lépnek: megfelelő étrenddel, testmozgással és szükség esetén koleszterinszintet csökkentő gyógyszerekkel.

Az ellenzők szerint azonban erre semmi szükség, mert ettől nem lesznek egészségesebbek a gyerekeink, legfeljebb újabb kötelező szűrővizsgálattal terheljük meg őket. Arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államokban – egy 1992 óta érvényben lévő irányelv értelmében – férfiaknak 35 éves kortól, nőknek 45 éves kortól eddig is javasolták a koleszterinszűrést, illetve már ennél jóval fiatalabb korban (akár gyerekeknél) is szükségesnek tartották, ha a családban fordult már elő szívbetegség vagy magas koleszterinszint.

Hogy mi változott a korábbi irányelvek óta, ide kattintva elolvashatja.