Légzőgyakorlat, szláv zene és Pintér Béla
Gazda Albert, a Cink és az Origo korábbi főszerkesztőjének, a Magyar Nemzet publicistájának a Kultúrterrorja.

Könyv

Havonta három-négy, jó lenne sokkal több. Csak szépirodalom, olyan non-fiction nincs, amire egy egész könyvnyi időt rászánnék. Legutóbb Julie Orringer novelláskötete, a Légzőgyakorlat fuldoklóknak lepett meg, nagyon jól megírt történeteket tartalmaz. Pár napja ott van az éjjeliszekrényemen a szerző nagyregénye, a magyar vonatkozású Láthatatlan híd, de ahhoz még erőt kell gyűjtenem, iszonyú vastag.

Gazda Albert

Film

Moziba ritkán megyek, mióta az artmozikban is facebookoznak. Az Ifjúságon és a Coen testvérek új filmjén, sőt a Saul fián is innen vagyok emiatt, úgyhogy az utóbbi idők legjobbja számomra a Liza, a rókatündér és az Anyám és más futóbolondok a családból. Nemrég újranéztem a Kutyaszorítóbant, megvan dvd-n, és sokkal-sokkal jobban tetszett, mint huszonöt évvel ezelőtt. A Hateful Eighthez képest például kifejezetten kedves-aranyos cucc.

Zene

Volt egy időszak az életemben, amikor szinte kizárólag szlávokat hallgattam, és most megint valami ilyesmi van kibontakozóban. Nosztalgia nem sok van ebben, mert a régiektől is az új lemezeik érdekelnek. Az utolsó Borisz Grebenscsikov például zseniális, Jurij Sevcsukért meg pár hete Drezdába is elutaztunk a feleségemmel, aki még nálam is nagyobb rajongója korunk Puskinjának. Megérte, szuper koncert volt.

Színdarab

Pintér Béla. Mindig csak Pintér Béla. Decemberben voltunk legutóbb, a Fácántáncon, áprilisban A 42. hétre megyünk.

Tévéműsor

Csak Mezzót nézek, ott is csak jégkorong-közvetítéseket.

Rádió

A rádióban sajnos nincsenek jégkorong-közvetítések, és ha lennének, akkor sem látszana a korong.

Kiállítás

Az orosz avangárdra készülünk erősen, lehet, mire megjelenik ez a szöveg, addigra túl is leszünk rajta. Viszont: Drezdában megnéztük a híres képtárat a Zwingerben, ami tele van Rembrandtokkal, Rubensekkel, Cranachokkal és hasonlókkal. Eddig azt hittem, nem nagyon érdekel engem az impresszionisták előtti festészet, de az a három emelet teljesen lenyűgözött, és rájöttem – egyebek közt a sok buja csendélet hatására –, hogy az emberek mindig is mennyire szerettek élni.

Id. Lucas Cranach: Fizetés - Forrás: Wikipedia

Étterem

Nagy dolog, hogy Budapesten egyre több az olyan hely, ahol nem hatalmasak az adagok és nem háziasak az ízek. Friss kultúrsokkom ezen a vonalon: még mindig zseniális a Tompa utcai Pesti Burger Bár hamburgere. Pedig egy-két évvel ezelőttig úgy tudtam, hogy ki nem állhatom a hamburgert.

Forrás: Pesti Burger Bár Facebook

Kávé

Legyen világos pörkölésű és gyümölcsös. Lehetőleg. A Rómain lakom, útba esik jövet-menet a Graphisoft Park szélén a This Is Melbourne Too, ha van hol leparkolni, beugrom egy americanóért vagy egy espresso macchiatóért, mikor mihez van kedvem. Régebben az Espresso Embassy esett útba, ott afrikai származású filterkávékat ittam nagy mennyiségben.

Forrás: Melbourne Too Facebook

Újság

Ez nehéz ügy. Volt olyan mostanában, hogy elgondolkodtam, olvasnék-e újságot, ha nem írnék újságot. Nem biztos.

Kirándulás

Szeretnék minden héten. Kéthavonta sikerül. Elpuhultam, lusta vagyok, nincs időm. Pedig kisgyermekkorom óta rajongok például a vízesésekért. Meg kéne nézni az összeset, előbb Magyarországon, majd az egész Monarchiában. Merthogy monarchista vagyok. Meggyőződéses.

Sport

Ismétlem: elpuhultam, lusta vagyok, nincs időm. Jégkorongra járni, igaz, van időm. Túlzásba is vittem ebben a szezonban, majdnem minden MAC-meccsen kint voltam a Tüskecsarnokban. Aztán rájöttem, hogy több feszültséget gyűjtök ezzel, mint amennyit oldok. Ideje visszahozni valahogy az egyensúlyt, az egészséges hozzáállást. Lehet, könnyebb lenne, ha sportolnék?