hero
Balkányi Nóra 2022. március 28. 13:54
Kormányközeli lapokat hekkeltek meg
Hétfő reggelre a kormánnyal szemben kritikus tartalmak jelentek meg például a Mandineren vagy a 888.hu-n. Valószínűleg az Anonymous nemzetközi hakkercsoport akciójáról van szó.

Az Anonymous az Rtl.hu híre szerint vasárnap bejelentette, hogy az orosz invázió miatt készülnek valamire. „A Vlagyimir Putyint még mindig támogató országok közül a magyar kormány a legkiemelkedőbb” – fogalmaztak.

A meghekkelt oldalak között volt a Nemzeti Sport, a Metropol, a Figyelő, a Szabad föld, a 888.hu, a Mandiner és több megyei lap is. A legtöbb lap cikkünk írásakor nem elérhető, a  Mandiner pedig saját hírben politikai támadásként ír az oldalak feltöréséről. 

Meg nem hekkelt kormányközeli termékek többféleképpen reagáltak, de a lényeg az áldozati szerep: az Origo szerint például a Mediaworks lapjait, ezzel a konzervatív jobboldali hangokat szeretnék elhallgattatni internetes bűnözők; a Ripost az Origóra hivatkozva ír arról, hogy „hazug baloldali propagandaüzenetek kerültek fel” a támadott oldalakra; a Pesti Srácok pedig Varga Judit minisztert hangosítja tovább, aki a baloldaltól félti a sajtó szabadságát. 

Hogy valójában mi a helyzet a sajtó szabadságával – azt hogyan forgácsolja 2010 óta a kormánypárt – arról legutóbb például az ellenzéki összefogás médiapolitikai tervei kapcsán írtunk részletesen.

Zshowtime, sajtóperek

A hekkelt oldalakra feltöltött kormánykritikus tartalmak között egyebek mellett szerepelt az ellenzéki összefogás programja; a Zshowtime Márki-Zay Péter-interjúja, megjelent, hogyan hajlítja a valóságot a kormány narratívája szerint a közmédia; hogyan állnak szemben Orbán Viktor régi és mostani nyilatkozatai; vagy hogy hány sajtópert veszítettek a kormányközeli lapok. A hekkerek hivatkoznak például az Átlátszó, a Direkt36 vagy a 444 anyagaira (köztük a vasárnap este megjelent, a kormánypropaganda kiépülését feldolgozó Öt lecke a valóság felszámolásáról dokumentumfilmre is). 

Nem túl egyedi

Az Anonymous egy rövid üzenetben – „A wishről rendelt, anonymoust másoló arculatot hanyagoljátok, találjatok ki valami egyedit!” – utalt arra a magyar alakra is, aki a nemzetközi hekkercsoport ismert álarcában szokott megjelenni, magára a csoport tagjaként hivatkozik és a baloldalt lejárató videókat próbál szállítani. Hogy ne zavarják össze az olvasókat, az Anonymous szót a fent említett, nem meghekkelt kormányoldalak nem is használják.

Azt, hogy hogyan néztek ki hétfő reggel a meghekkelt oldalak, azt ezen, a Telex által rögzített hosszú képernyőfelvételen tudjátok megnézni:

via Telex