-fi- 2021. április 16. 11:06
Kína börtönbe zárt egy hongkongi médiaüzletembert
A vád szerint Jimmy Lai illegális tiltakozást szervezett még 2019-ben. Kína egyre jobban szorongatja a különleges jogállású városállamot.

Feltartóztathatatlanul erodálódik az „egy ország, két rendszer" intézménye Kínában: Hongkong, amely egészen az elmúlt évekig különleges jogokat, és kvázi-demokratikus légkört élvezhetett (ami még az 1997-ig tartó brit uralomból maradt rájuk) egyre kevésbé szabad a kínai kommunista párt akaratától, amely erőltetett menetben konszolidálja és formálja saját képére Ázsia egyik legnagyobb gazdasági és pénzügyi egységét. 

A törekvések ellen évek óta tiltakoznak a hongkongiak, de sikertelenül, és a tüntetéseket is egyre szigorúbban tiltják a kínai kommunisták. Ennek egyik legfrissebb fejleménye, hogy egy év börtönbüntetésre ítélték Jimmy Lai hongkongi médiamogult illegális tiltakozás szervezése és a megmozduláson történt részvétel miatt – adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

 

Jimmy Lai őrizetben
Jimmy Lai őrizetben

A 73 éves Jimmy Lait, aki a hongkongi demokráciapárti mozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosa, egy 2019. augusztus 18-i, engedély nélküli tüntetés miatt mondták ki bűnösnek április 1-jén. Az ügyben további hét, korábbi hongkongi törvényhozó ellen is vádat emeltek, őket 8 és 18 hónap közötti szabadságvesztésre ítélték, hármójuk büntetésének végrehajtását felfüggesztették. A vádlottak egyike még februárban mindkét vádpontban bűnösnek vallotta magát, egy másik pedig elismerte, hogy részt vett az engedély nélküli tiltakozáson.

A kérdéses gyülekezésen a szervezők szerint mintegy 1,7 millióan tüntettek a hongkongi kiadatási törvény később visszavont módosítási tervezete ellen, amely lehetővé tette volna gyanúsítottak kiadását a szárazföldi Kínának.
Lai és két, korábbi törvényhozó ellen egy 2019. augusztus 31-én zajló, engedély nélküli felvonuláson történt részvétel miatt is vádat emeltek. Ez ügyben április 7-én mindhárman bűnösnek vallották magukat, az ítélethirdetést szintén a mai napra tűzték ki.

Jimmy Lait augusztus 10-én vették őrizetbe látványos rendőrakció keretében másik kilenc emberrel együtt. A lapját kiadó Next Digital vállalat két felsővezetőjével együtt december elején azzal vádolták meg, hogy állami kézben lévő vállalatokat károsított meg a földterületek lízingelési szabályainak megszegésével. Röviddel ez után pedig külföldiekkel való összejátszás miatt is vádat emeltek ellene.