Balkányi Nóra 2021. augusztus 04. 16:17
Magát kereszténynek mondó portál kapott szélsőjobboldali narratívát osztó főszerkesztőt
A korábban 888-nál dolgozó Horváth Tamás lett a vasarnap.hu főszerkesztője.

A 444 írt részletesen arról, hogy az a Horváth Tamás, aki tavaly még a 888.hu propagandaoldal dolgozójaként „Dicsőség a hősöknek: 75 évvel ezelőtt vette kezdetét a kitörés” címmel írt cikket, most a vasarnap.hu főszerkesztője lett. Az anyag szélsőjobboldali narratívája szerint a kitörés hősies tett volt (ellentétben a történészek álláspontjával), de beemelte például Otto Wöhlernek a Hitlert és Szálasit lelkesítő „üzenetét” is. 

Horváth Tamás

Az anyag ellen megjelenésekor ellenkezett például Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) vezető rabbija és az általa indított, antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) is. Köves írásából az derült ki, hogy a cikket végül a főszerkesztő G. Fodor Gábor kérésére vették le a 888-ról.

A vasarnap.hu-nak is eleve erősen problémás a története: az oldal a Vasárnap nevű, 1991 óta létező katolikus lap nevét és arculatát másolta le megtévesztő módon. A vasarnap.hu KDNP-közeli portál, komoly állami támogatással, a szerdán címlapon szereplő cikkek között pedig szerepel például melegellenes írás, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Dobrev Klárát lejárató anyag vagy a nemzeti konzultációt hirdető videó, de a lapnak van külön abortuszellenes rovata is.

vasarnap.hu

Az oldalnak eddig Vágvölgyi Gergely volt a főszerkesztője, ő a Mandinernél folytatja főmunkatársként. A váltásról kedden a Mandineren jelent meg interjú. Itt Horváth például azt nyilatkozza, hogy

„a Vasarnap.hu nem egy átlagos sajtóorgánum; nálunk a kollégák hivatásként fogják fel a munkájukat, és a nyilvánosság eszközeivel nap mint nap megvívják azokat a vallási, világnézeti, kulturális és politikai csatákat, amelyeknek az elvesztése végső soron az európai keresztény civilizáció végét jelentené”.

Nyitókép forrás: Mandiner, fotó: Ficsor Márton