bn 2021. szeptember 22. 16:29
Januártól itt az egységesen kinéző cigipakk, nem különböztethetik meg magukat a márkák
Az itthoni dohányipari helyzetről írt átfogó cikket a Telex.

A legkomolyabb változás 2022 január 1-jével jön: nálunk is meg fog jelenni az egységes cigis doboz. Sötét háttérrel, az első és hátsó oldalon is 70 százalékban egészségügyi figyelmeztetésekkel lesznek kaphatóak a dohánytermékek. Nincs márkát megkülönböztető logó, betűtípus vagy szín. A dobozra rákerül az az információ is, hogy a filterek egyszer használatos műanyagot tartalmaznak.

Az első egységes csomagolásban kapható cigaretta 2017.-ből – Fotó: Mohai Balázs / MTI - via Telex

Ma itthon a Philip Morris vezeti a piacot 40% részesedéssel (Philip Morris, Marlboro, L&M, Chesterfield), a második a BAT (Sopianae, Pall Mall, Rothmans, Dunhill, Kent, Lucky Strike), a kisebbek között jelentős az Imperial (Davidoff, Gauloises, John Player Special, West) és a Japan Tobacco (Camel, Salem, Winston, Benson&Hedges). 

Magyar tulajdonú cég egy versenyzik, a Continental (Pannónia, Sláger, Hungária). Ők nemrég jelentették be 10 milliárd forintos gyárfejlesztési terveiket Sátoraljaújhelyen. A vállalat 1,5 milliárd forint önerőt tesz a projektbe, a többi pénz bankhitelből és pályázati forrásokból adódik össze.

A dohányiparral foglalkozó részletes cikket itt éritek el.