hero
Kreatív 2021. június 16. 10:31
Itt az okosszéf, aminek bárhonnan csekkolhatod a tartalmát
Kamerával, wifivel, LCD-képernyővel, saját applikációval rendelkezik, és még csak nem is néz ki úgy, mint egy széf.

Az Space Safe készítői az FBI statisztikáival próbálják felkelteni honlapjukon az igényt a biometrikus azonosítóval és egy sor extrával rendelkező termékük iránt: az Egyesült Államokban állítólag minden 26. másodpercben történik egy betörés, és átlagosan  alkalmanként 2800 dollárnyi (810 ezer forintnyi) kárt okoznak a rablók. 

A dizájnos értékmegőrző, amit megoldásként kínálnak, nem csak megvédi az értékeket és a fontos iratokat, hanem belső és külső live stream kamerái és egy applikáció segítségével meg is mutatja azokat a tulajdonosuk lelki békéje érdekében. A 10 hüvelykes LCD kijelzővel és 360 fokos ujjlenyomat-olvasóval is ellátott okosszéf a wifire csatlakozva tud naprakész információkat és riasztásokat küldeni.

Az acélburkolatú, a falhoz négy csavarral rögzíthető Space Safe tudja azt, amit a hagyományos társai az acélcsapok és a zsanérrúd jóvoltából. A széf 43x34x24 cm-es, belső tere kb. 34 liternyi helyet biztosít, így laptopok, kamerák és egyéb tárgyak is elzárhatók benne. A LED-es lámpáknak köszönhetően nem kell a sötétben matatni, ha szükség van valamire, a két USB-port pedig energiával látja el azokat az eszközöket, amelyeket töltve akar tárolni a tulajdonosuk. A külső kijelző színe és fényereje testreszabható.

A felhasználó folyamatosan képben lehet, hogy mi történik odabent (jó esetben semmi természetesen), a nedvesség- és hőmérséklet-érzékelők folyamatosan monitorozzák a széf tartalmát, és az alkalmazáson keresztül jelentéseket küldenek. 

Az applikáció legnagyobb előnye az, hogy a széf tulajdonosa akár négy felhasználónak is engedélyt adhat a széf használatára. Ők saját PIN-kóddal és biometrikus azonosítást követően férnek hozzá az értékmegőrző tartalmához. Arra is van megoldás, hogy a bejegyzett ujjlenyomattal nem rendelkezők is kapjanak hozzáférést egy-egy alkalommal: az alkalmazás számukra ideiglenes PIN-kódokat generál, de hogy a biztonság maximális legyen, az applikáció 24 óránként egyszerre csak egy, a küldésüktől számítva öt percig érvényes kódokat oszt meg az ideiglenes felhasználókkal.

Persze mindez nem nyugtat meg minden potenciális széftulajdonost, őket a fejlesztők a  256 bites titkosítással és a három fizikai kulccsal próbálják a vevők közé csábítani.

A piaci forgalomban 599 dollárért (173 ezer forintért) már kapható, airbnb-verzióval is rendelkező okosszéf updatelt verzióját készítői a Kickstarteren is megfuttatják, és úgy tűnik, van igény a termékre: a kívánt összeg több mint kétszeresét sikerült összegyűjteni, jelenleg 61 ezer dollár van a fejlesztők virtuális kalapjában. A szemfülesek 349 dollárért (100 ezer forintért) csaphatnak le a széfre októberi szállítással, hogy aztán bármikor, bárhonnan szemmel tarthassák a legfontosabb értéktárgyaikat.