hero
Kreatív 2021. július 21. 13:50
Itt az app, amivel könnyedén felturbózhatod a memóriád
A MemoryOS nevű edtech startup alapítói egy gamifikált e-learning alkalmazással segítenek abban, hogy jobb legyen a memóriánk, és megtanuljuk, hogyan emlékezzünk mindenre, ami fontos.

Mindenkivel előfordult már, hogy a naptárja nélkül már nem ugrott be egy fontos ügyfél pozíciójának megnevezése, vagy a kávézó, ahová megbeszélt egy találkozót a múlt héten, vagy az, hogy hova írt fel egy fontos telefonszámot, stb. A memóriafejlesztésre – és annak megtanulására, hogy hogyan emlékezhetünk jobban a dolgokra – nem árt külön időt szánni. Ez ma már történhet játékosan, élvezhető módon is, legalábbis a MemoryOS nevű edtech startup alapítói szerint, akik saját fejlesztésű, gamifikált e-learning alkalmazással robbantották fel a közösségi finanszírozási oldalakat. A startupot, amelynek közleményét többek között a Businesswire is közzétette, Alex Ruzh alapította, aki még diákként, vizsgaidőszakban kezdett el különféle emlékezést segítő módszereket alkalmazni, de úgy érezte, hogy a meglévő memóriafejlesztő eljárásoknak megvannak a maguk korlátai. Toborzott egy csapatot, amelynek arca és társalapítója Jonas von Essen kétszeres „memóriavilágbajnok”, az az ember, aki képes volt megjegyezni a Pi sok ezer számjegyét, és memorizálni a hallgatósága minden egyes tagjának nevét (500 emberről van szó).

A MemoryOS mesterséges intelligencia alapú terméke a bevált memóriafejlesztő technikákat az e-learning legújabb fejleményeivel ötvözi egy 3D-s játék felületein, hogy egy élvezhető és hatékony eszközt adjon a felhasználók kezébe. Az alap a memóriapalota nevű módszer, amit nagy mennyiségű információ memorizálására használnak, és amit már az ókorban is ismertek – például ezzel a technikával memorizálták beszédeiket a szónokok. A memóriapalota egy mentális „tároló”, ami speciális asszociatív technikák segítségével megjegyezni kívánt adatok, dolgok, szavak kódolására, tárolására és felidézésére használható, röviden: a megjegyzendő információkat egy jól ismert fizikai helyszínhez kell társítani. (Pl. Sherlock Holmes is gyakran alkalmazta ezt a módszert a róla készült sorozatban).

A MemoryOS ezt a tudást teszi könnyen elsajátíthatóvá interaktív ultarövid leckéivel és a Mind Palace Virtual Implant (MPVI) módszerrel, amit nagyjából úgy lehet leírni, hogy a felhasználók előre megalkotott virtuális memóriapaloták segítségével szerezhetnek kontrollt az elméjük memorizálási folyamatai felett, és növelhetik jelentősen memóriájuk kapacitását. Még előzetes játéktapasztalat sem kell hozzá.

Az applikáció demó verzióját kipróbálhatták egy korábbi Kickstarter-kampány early bird támogatói, és némi tanulással töltött idő után az elraktározott információ felidézésének aránya 70 százalékkal nőtt, az emlékezés gyorsasága pedig átlagosan 60 százalékkal. A fejlesztőknek nem titkolt céljuk, hogy túlnőjenek a memóriafejlesztő alkalmazás keretein: az OpenAI GTP-3 generatív nyelvi modellt és a Dall-E programjait beépítették tanulási platformjukba.

Jonas von Essen azt vallja, hogy egy hétköznapi memóriával rendelkező ember is képes „újrahuzalozni” és „memóriagéppé” változtatni az agyát. Megfogalmazása szerint bárki képes megtanulni, hogyan emlékezzen a születésnapokra, a hosszú beszédekre, vagy egész kötetek tartalmára, bonyolult jelszavakra. Az edzésben tartott memória segítségével gyorsabban el lehet sajátítani egy nyelvet, és jobb eredmények születhetnek a vizsgákon. „A virtuális memóriapalotáink segítségével példa nélküli agyi kapacitások szabadulnak fel, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy megtanulják, hogyan kell tanulni” – mondta a módszerről.

Az memoryOS demo verziója az App Store-ban and Google Playen már elérhető, már dolgoznak a webes és a VR verzión. Az alkalmazás különféle támogatási konstrukcióban érhető el az Indiegogón, egyszeri, egész életre szóló előfizetést most 347 dollárért (106 ezer forintért) lehet váltani. A kezdő és haladó szintek és a családi verzió mellett az előfizetők szótárakkal, anatómiai tananyaggal és pluszban vásárolható tárhellyel is bővíthetik saját virtuális memóriapalotájukat, akinek pedig 4900 dollárt (közel másfél millió forintot) is megér, hogy mindenre emlékezzen, személyre szóló coachingot kap a memóriavilágbajnoktól, és még vacsorázni is elmehet vele.

A rovat a Telenor támogatásával készül