hero
Idén nem adták át a Soma-díjat
A Gőbölyös József „Soma” Alapítvány fennállása során először nem adta ki az oknyomozó újságírás legjobbjának szánt Soma-díjat. Különdíjat kapott Wirth Zsuzsanna, az Origo és Dezső András, a Hvg.hu újságírója. 

Tizenkét éves fennállása során először nem adta ki a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány a Soma-díjat – jelentette be Lőke András, az alapítvány kuratóriumának elnöke a múlt pénteki díjátadó rendezvényen.

A Soma-díjra tavaly november 30-ig 18 pályamunkát neveztek, ezek közül 15 volt érvényes. A kuratórium a Hvg.hu-n megjelent „Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül” című írást minden szempontból jónak ítélte, ám az írás mögött nem áll azonosítható szerző.

A kuratórium ezen kívül két munkát emelt ki a tavalyi év terméséből. Az Origo újságírójának, Wirth Zsuzsannának két cikke – mint a sajtóközleményben is áll – „megdöbbentő tudósítást adott a magyarokat Angliába csábító s őket rabszolgasorsban tartó magyar maffiáról”. Dezső András cikksorozata a Hvg.hu-n „a Győr melletti Audi-gyár terjeszkedéséhez használt ingatlanok piszkos előtörténetéről tárt a nyilvánosság elé érdekes és fontos tényeket”. (a cikkeket itt olvashatják)

Az indoklás szerint mindkét írás alapos volt, ám a nagy leleplezés mindkettőben elmaradt. A szerzőket az Alapítvány kuratóriuma 300-300 ezer forintos utazási támogatásban részesíti, amelyet az idei őszi brazíliai nyomozó újságírói világkonferencián való részvételre használhatnak fel.

A Gőbölyös József „Soma” Alapítvány hagyományosan három kritérium alapján ítéli meg a pályamunkákat: az első és legfontosabb a nyomozói munka minősége és mennyisége, a második a feldolgozott téma társadalmi fontossága, a harmadik a tálalás minősége.

A díj névadója, a barátai által Somaként emlegetett Gőbölyös József 2000 augusztusában halt meg, a róla elnevezett Soma-díjat eddig 16 nyomozó újságíró vehette át.

A Soma Alapítvány kuratóriuma szerint az idei döntés hosszú távon emelheti a nyomozó újságírás presztízsét. A testület a nyomozó újságírás csúcsteljesítményeit szeretné díjazni, amelyek reményei szerint erős húzóhatást fejtenek ki a műfaj honi színvonalára.