hero
-fi- 2021. december 03. 10:01
Magyar cég is részt vett az autonóm fegyverektől forgatott társadalmi célú reklámban
A Future of Life Institute-nak készült Slaughterbots második része szintén részben Magyarországon forgott, és részt vett benne a Shooteasy Kft. is.

A film egy riasztó jövőt tár a nézők elé: amikor az önműködő, autonóm döntéshozatalra képes gyilkos robotok (vesd össze: Robotzsaru) tizedelik a civil lakosságot. Ahogy egy kormány felhasználhatja őket a “rossz fiők ellen”, vagy a saját, dezertáló katonáinak kivégzésére, úgy a bűnözők is rátehetik a kezüket, és terrortámadásokat, vagy éppen egy “clean-cut” bankrablást is elő lehet vele készíteni.

A film december 1-én került fel a YouTube-ra, és egy nap alatt 670 ezer megtekintésnél jár. Október végén forgatták a magyarországi jeleneteket magyar stábbal, az angol rendező, operatőr és a producerek a film többi részét Dubajban vették fel - mondta el a Kreatívnak Varga Gergely, a Shooteasy producere.

A filmnek van előzménye is. 2017-ben mutatták be a Slaughterbots című rövidfilmet, amely a mesterséges intelligencia vezérelte, úgynevezett autonóm fegyverek veszélyeire hívta fel a figyelmet. Nem a távvezérelt rakétákról, drónokról és hasonló eszközökről volt szó a filmben, hanem olyan technológiáról, amely maga képes eldönteni, hogy kioltja-e egy ember életét vagy sem. 

A Slaughterbots-ot több mint 70 millióan nézték meg a YouTube-on, levetítették az ENSZ-ben, nagy visszhangot váltott ki világszerte, és több díjat is elnyert. A kritikusok legfeljebb amiatt bírálták azt a filmet, hogy túlzottan sci-fi, és még évtizedekre vagyunk az ilyen helyzetek valóságosságától.

De 4 év múlva már kijelenthető, hogy a globális hadiipar már most hasonló technológiát fejleszt és használ a csatamezőkön és azokon kívül is. Még idén decemberben összeül az ENSZ, hogy megtárgyalja az autonóm fegyverek jelentette fenyegetéseket és ezek esetleges (a taposóaknákhoz és a biológiai fegyverekhez hasonló) betiltását. A film ennek az eseménynek próbál nagyobb visszhangot kelteni.

Varga elmondta: “Mindössze 7 hét volt arra, hogy forgatókönyvet fejlesszenek, írjanak, leforgassuk a filmet, és elkészüljön a vizuális effektekkel teli utómunka. Az új film címe: Slaughterbots 2: if human: kill ()”.

Magyarországon a Bokodi-hűtőtónál, Budapesten több helyszínen, illetve Szokolyán és Nagybörzsönyben forgott a film, amelyben az angol gyártócég, a Space Film & VFX magyar partnere a Shooteasy Kft. volt.