hero
Ha képbe kerülnél, mi a helyzet itthon kortárs képzőművészet terén, most megteheted
Elindult az idei OFF-Biennále Budapest. Összesen 180 résztvevővel érkeznek események, online és offline. Hangséta, Hungarofuturisták, Klímaképzeleti Ügynökség, szmogkóstolás, Hírdalcsokor és méhek!

A korábban a világ egyik legfontosabb művészeti eseményére is meghívást kapó OFF-Biennále Budapest idén is sok remek programmal jön. Aki képbe kerülne kortárs projektekkel, az a következő öt hétben megteheti.

Részben online tárlatvezetéseket, beszélgetéseket, bemutatókat lehet streamelni, de a járványügyi szabályokhoz igazodva a kiállítások élőben is látogathatók (ebben sokat segít a regisztráció, részletek az egyes eseményeknél). A harmadik OFF kifejezetten a mostani, furcsa átmeneti helyzetre szervezte a programjait, a központi téma a Levegőt! címszóhoz kapcsolódik.

Kell a levegő

A Kis Olvasztótégely 1848–49 egyik elfeledett epizódjából, a Tihanyi félszigetre elgondolt köztársaság történetéből kiindulva egy nem kirekesztő nemzetfogalom lehetőségeiről beszél, hangséta formában. 

A Hungarofuturisták, vagyis a HUF Aki nincs velünk, az is velünk van! című projektje a ma tapasztalható nacionalista beszédmódokat sajátítja ki és viszi az abszurditásig. Ehhez a projekthez kapcsolódik Igor és Ivan Buharov kiállítása, a Revolúcióparabotanika az ISBN könyv+galéria kiállítóterében.

A Blinken OSA Archívum által létrehozott Rend és képzelet című online kiállítása korabeli dokumentumokon keresztül vizsgálja József Attila a harmincas években született versének társadalmi -politikai kontextusát. Podcast és vetítés is jár hozzá.

Az xtro realm művészcsoport 2017 óta dolgozik a művészet és a klímaválság kérdéseinek összekötésén. Az OFF-Biennále idejére megalakuló ACLIM! Klímaképzeleti Ügynökségük a legégetőbb ökológiai kérdéseket dolgozza fel kutatásalapú munkákkal és a tudományágakon átívelő elméleti anyagokkal.

Az Architecture Uncomfortable Workshop (AUW) Egyedüllét méhekkel című projektje során olyan egyszemélyes épületet tervez és épít meg, amelynek tetején egy méhraj él. A kis térben ülve az odakint dolgozó méheket lehet majd hallani. 

Az Aerocene-nel együttműködésben egy óriási, műanyag zacskókból készült légballont engednek a szervezők a város fölé, olyat, ami a nap és a szél erején kívül nem használ más energiaforrást. A művészek, kutatók és designerek közös projektje a fosszilisenergia-krízisre reagál.

A Menü Imaginaire az élelmezés és az étkezés jövőjével foglalkozik: kiállításukon képzőművészek, dizájnerek és filozófusok kérdésfelvetéseit ismerhetjük meg az élelmiszerrendszereket érintő legégetőbb témákkal kapcsolatban. A projekt szombatonként online eseményekkel jelentkezik, lesz például szmogkóstoló is.

Vladan Joler médiakutató az információs társadalom hálózatait, a megfigyelés és az adatalapú gazdaság összefüggéseit képezi le nagyméretű infografikákon az Óbudai Gázgyár Elektromos Központjában nyíló kiállításán. 

A Hétköznapi hiánycikkek az alapvető létfeltételek és közszolgáltatások hiányáról beszél, és a szegregátumokban élőkkel együtt dolgozva mutatja be a napi túlélés stratégiáit. Kiállítás (2B galéria) mellett lesznek a témához kapcsolódó workshopok és szakmai beszélgetések is.

A Transzperiféria Mozgalom: Globális Kelet-Európa és Globális Dél című kiállítás azt vizsgálja, hogy Kelet-Európa és a globális Dél helyzete között milyen összefüggések mutatkoznak, mi kapcsolja össze a világ és a világgazdaság periférikus területeit. 

A Hírdalcsokor a Kartali asszonykórussal együttműködő művészeti projekt: a kórustagok a művészeti csapattal együttműködve népdalokat írtak át, hogy beszámoljanak asszonysorsokról, a mai vidék életéről, a saját hétköznapjaikról. A szervezők a Varsányi Szirének kórussal közösen május 1-re online eseménnyel készülnek.

A RomaMoMA egy roma kortárs művészeti múzeumot képzel el, és megpróbálja elgondolni, milyen szerepe lehetne neki itt és most. A projekthez sokféle program kapcsolódik, Oláh Mara kiállítása például a Kesztyűgyár Közösségi Térben lesz. 

A programok részletei itt.

Ennél 2021-ebb nem is lehet

Az OFF számára idén is fontos az oktatás, több programhoz kapcsolódik például tanulócsoport. „A projektek olyan társadalmi, ökológiai kérdésekre reflektálnak, amelyekre a fiatalabb generációk a legnyitottabbak. A mesterséges intelligencia, a digitális hálózatok, az ökológiai lábnyom, a fogyasztói kultúra kritikája, valamint a szabadság, a közösségiség, az identitáskeresés megélésének lehetőségei mind olyan hívószavak, amelyeket a felnövekvő generációval közösen kell értelmezni, darabokra szedni, de akár el is játszani velük” – írják a szervezők a felmerülő témákról.

Nyitott Nappali

Az OFF tavaly nyáron nyert meghívást 2022-re Németországba, a kasseli documenta 15. kiadására. Ez óriási elismerést jelent, az eseményt az egész művészvilág figyeli. A documenta fifteen egyik felvezető eseményeként nyilvános programok is lesznek a Lónyay utcában, a Nappalinak nevezett közösségi térben. A helyszín az Egy lapon/Nyitott szerkesztőségnek is helyet ad. Ez a biennále szervezőinek és résztvevőinek közös tudásmegosztó platformja. A cél egy közösen szerkesztett kiadvány létrehozása.

Nyitókép kredit:  Museo Aero Solar, 2007- , Prato, Olaszország, 2007, az Aerocene Alapítvány jóvoltából, fotó: Janis ELKO, licenc: CC BY-SA 4.0 az Aerocene Alapítvány által