hero
Gosztonyi Csaba Golden Drum-túlélőtúrája
Így tölthet el az ember 4-5 kellemes napot a szlovén tengerparton. AUTOREPLY.

Az jutott eszembe, hogy a sok szerelmetes úticélom közül ezúttal nem a legkülönlegesebbet, hanem a legaktuálisabbat és a vélhetőleg leghasznosabbat mutatom be. Én még sosem csináltam így, úgymond rapid módon, de akadnak olyan reklámosok, jópáran, akik minden évben október elején kicsit lecsípnek a csütörtöki munkanapból, kettőkor autóba pattannak és irány a szlovén tengerpart, végcél a híres-hírhedt magyar buli. Idén is lesz, október 15-én. Ez a javaslatcsomag tehát azoknak készült, akik nekivágnak a kalandnak, és szívesen töltenek el még 1-2 éjszakát a környéken, vagy neadjisten a fesztiválprogramra és a gálára is belesnek (mindig be lehet valahogy jutni, ha épp nincs kéznél a passz). 

15 éve majdnem minden októberben (csak 2 éve hagytam ki) hivatalból ellátogatok a szlovén tengerpartra. Nincs egészen 47 kilométer, egy menő hosszútávfutónak két és fél óra az egész. Amikor 2002-ben, 28 évesen a Golden Drum nagykövetévé választottak, a körülöttem ülő, megbecsült idősebb nagykövettársak még azon viccelődtek, hogy biztosan apukámat helyettesítem, de azóta felnőttem és közben menthetetlenül beleszerettem az Adria-régióba.

Az út kellemesen unalmas, végig autópálya, 5-6 óra alatt teljesíthető. Ha naplemente előtt érkezünk, akkor kötelező kitérő a kis műanyagtányéros bódé, a Fritolin, ahol a 70 éves bácsika 40 éve süti a tengeri herkentyűket, a legegyszerűbben, de éppen ezért a legnagyszerűbben. Általában, mivel a sofőrök nem szeretnek megállni az utolsó 50 kilométeren, hazafelé kell erősködni, mert tényleg kihagyhatatlan ez a talponálló csoda.

Eleve érdemes sötétedés előtt eléri a tengert, mert kevés szebb látvány van a környéken, mint elhagyva az autópályát, a hegyi utakon keresztül megpillantani a pirani öblöt és Portorozst.

A fesztivál helyszínének otthont adó Grand Hotel Bernardinban vegyük fel a regisztrációs kártyát és a brandingelt szütyőt, aztán a Golden Drum Hall of Fame falánál elidőzve gondoljunk egy kicsit Nemes Julira, akinek nagy szerepe volt a fesztivál létrejöttében. A táblája ott van a régió legnagyobbjaié között, megérdemelten.

A „hol lakjunk?” kérdésre nem egyértelmű a válasz: sokan a Bernadin szállodakomplexumra esküsznek, ahol 3-5 csillagosig sokférőhelyes, étteremmel, kaszinóval, uszodával és wellness-szel ellátott egységet találunk. Ez csak azoknak ajánlott, akik kifejezetten a szakmai előadások miatt jönnek, a konferenciateremben moziznak és még egy séta erejéig sem néznének körbe. Ha mégis itt tervezünk (már nem nagyon van egyébként szabad szoba), akkor tengerit a Barka étteremben együnk (a környék egyik legjobbja), valami gyorsan ehetőt pedig a magyar buli idei helyszínén, a News Caféban. A többiben szigorúan tilos.

Az öreg kreatívigazgatók Pirant szokták választani. Ők általában a Hotel Piranban vagy a Tartiniben szállnak meg, a fiatalok pedig a girbegurba óvárosban meghúzódó kis apartmanokban, vagy sokágyas, koleszos hangulatú hostelekben. A városka egy igazi kis olasz gyöngyszem Szlovéniában, közepén Giuseppe Tartini zeneszerző szobrával, körülötte a festői tér, ahol pár éve ilyenkor még magyar ügynökségi zenekarok nyomták a punkot és a rockot.

Azóta csendes, a fesztivál már nem szomszédol itt, ami maradt az a szokásos, fiataloknak kiírt, a várost népszerűsítő éves plakátverseny. Figyelem! Jövőre is lesz, az első díj több mint egymillió forint (átszámítva), tehát már most érdemes inspirálódnunk a városfalról letekintve. Akinek jó a lába, mindenképp kaptasson fel a templomtoronyba. Nekem mindig az Erőszakik (de borzalmas magyar címe van) film jut eszembe, miközben leszegett fejjel igyekszem fölfelé.

Amit jó előre le kell foglalni, az a mindenkori asztalkánk a Pri Mari étteremben. Piran és Portorozs között csak pár fő befogadására alkalmas éttermecskéről van szó, de mindenképp el kell költeni itt egy főétkezést és élvezni a tulajdonos olasz család vendégszeretetét.

Amióta a Parrot Bár bezárt, amiben nyilván senki sem járt soha, azóta a mindenkori magyar bulinak helyet adó kocsma az egyetlen hajnalig nyitvatartó egység. Ősszel ez a környék inkább alszik, de az itthoninál 5-6 fokkal melegebb tengeri levegőn minden napszakban jól esik a mászkálás. Várjuk meg a napfelkeltét pár üveg kellemes szlovén borral, kevés ehhez fogható látvány van.

Ha a buli estéjén Piranban akarunk enni, de nem akarunk foglalni, és lépten-nyomon honfitársakkal akarunk összefutni, akkor a Pavel 2 (van sima Pavel is, de ott nem eszünk!) a mi helyünk. Ha álláskereső kreatív lennék, ide portfólióval jönnék a hónom alatt. A legtöbb kreatívigazgató levadászható, egy önpromózós este simán rittyenthető. Ha feltöltődésképpen a régió reklámgéniuszával akarunk kis időt tölteni, lépjünk pár lépcsőt Dragan Sakan érdekes emlékművéhez, amely Piranban éppen a világ legjobb fekvésű kocsmája (copyright: Aczél László), a Teater mellett található, természetesen a tengerparton.

A Tartini téren, vagy Portorozsban mindenképpen útba kell ejteni a Piranske Solne boltot. A tengerisós csokiból pedig tucatszám ajánlatos bespejzolni, nagyon menő ajándék, főleg az önkényeztetők számára.

A korán kelőknek mindenképpen javaslom, hogy béreljenek kishajót kapitánnyal bármelyik településen, és egy 2-3 órás út keretében barangolják be az öblöt. Közben a kapitány kis makrélákat süt, olyan az állaga, mint a ropié, csak van két szeme is. Hozzá tetszőlegesen Union vagy Lasko dobozos sör dukál.

A spirituális élményekre és fejszellőztetésre vágyók délelőtt pattanjanak egy bérelt bringára és tekerjenek el a Sečovlje Salina Natúrparkba. Gyalogszerrel sem több, mint egy óra a Bernardinból, vagy odahajózhatunk Piranból is. Felemelő látni a 700 éves hagyományra visszatekintő sótermelést a serpenyőkben, de a madárfigyelés is a kedvenc pihentető elfoglaltságaim közé tartozik. Nátha és más légúti kórok ellen pedig mély levegő! Visszafelé térjünk be a Mignon-ba és konstatáljuk, hogy ez az a hely, ahol Európa egyik legjobb fagylaltját főzik. Fagylaltmániás vagyok, jártam már pár erős helyen, sőt a legjobb bolognai fagyizókban, többször is, úgyhogy tudom, mit beszélek.

Pénteken a gálával véget ér a fesztivál, de dőreség lenne hazamenni, amikor még ott az egész hétvége. A szemfülesek észrevehetik, hogy a környék messze legmenőbb szállodája, a portorozsi Kempinski egyes szobáit, a minőségéhez (és a többi szállodáéhoz) képest nevetséges áron kínálják. Már a hangulat miatt megéri egy órácskát sétálgatni a pazarul és aprólékosan felújított századelős épületben, de ha igazán emlékezetes élményt akarunk, akkor vegyünk ki egy szobát vasárnapra virradóan, és élvezzük a csúcs kényeztetést (lehetőleg párosan, az javítja az élményfaktort).

Szombaton két úticél jöhet szóba. Az egyik, a jugoszláv hangulatot sugárzó kisváros, Izola, ahol érdemes sétálni egyet a kikötőben. Ha jó az idő, itt érdemes csobbanni egy utolsót, mert messze itt a legtisztább a tenger az egész környéken (Piranban elég koszos, ott óvatosan). A másik város, ahova el kell menni, természetesen Trieszt, ahol Illy Ferenc megalapította híres kávégyárát, az Illycafét.

Sajnos idén a Golden Drum egy héttel később kezdődik, mint általában, ezért az igazi látványosság, a világ egyik legnagyobb vitorlásversenye, a Barcolana ezúttal kimarad, de érdemes jövőre úgy időzíteni, hogy ezt is elcsíphessük vasárnap. Addig marad a cseppkőbarlang, a Canale Grande, vagy a villamosozás, aztán ránk esteledve a Piazza dell'Unita d’Italia és a belváros fényei, ízei és persze egy fagyi a Grom-ban.

Vasárnap nyilván délig alszunk, a recepciós megértő lesz, majd, ahogyan fent a lelketekre kötöttem, egy kellemes műanyagtányéros rákebéd - a Kempinski utáni kontrasztként - Koperben (ha voltunk ott csütörtökön, ha nem) és irány haza.

A magyar buliról nem írtam. Azt át kell élni. Találkozunk Portorozsban!