hero
Kreatív 2021. június 23. 11:52
Futó vagy? Ez a kütyü segít megelőzni a sérüléseket!
Az iKinesis monitorozza és elemzi a futó mozgását, és gyorsítja a fejlődést a személyre szabott gyakorlatoknak köszönhetően.

A futók közel 50 százaléka évente legalább egyszer szenved valamilyen sérülést, és szinte mindegyik (94 százalék) legalább egyszer lesérül a futókarrierje során. Mindezt az iKinesis nevű, mozgásfejlesztő kütyü ötletgazdája és alapítója, a 12 éves gyógytornász gyakorlattal rendelkező Frédéric Vieilledent állítja.

A francia szakember a sok, futásból és helytelen technikából adódó sérülés kezelése után úgy döntött, a megelőzésben próbál segíteni a futóknak. Egy olyan applikációt fejlesztett sportmérnökökből, biomechanika-specialistákból, sportorvosokból és gyógytornászokból álló csapatával, amely a többivel ellentétben nem a futó teljesítményére, hanem annak egészségére fókuszál. A cél, hogy a futás biztonságosabb legyen, a gyengeségek kijavítása által pedig javulhat a teljesítmény is, legyen szó amatőr, vagy profi futóról. 

Mindez úgy működik, hogy a fotó a vádlijára, vagy a futócipőjére rögzíti a vízálló, kb. 11 grammos iKinesis eszközt, ami valós időben figyeli meg és elemzi a futó mozgását: a láb becsapódási erejét, a pronációt, illetve a szupinációt (a boka befelé, illetve kifelé dőlését), a lépéshosszt, a súlypont-elmozdulást, a kadenciát (a lábak és a talaj érintkezésének száma 60 másodperc alatt), és még egy sor paramétert. 

A következő alkalommal a másik lábra kell helyezni az érzékelőt, de az elszántabb futók mindkét lábukra applikálhatnak egy-egy eszközt, hogy egyidejű, kétoldalas elemzést kapjanak. A mobilalkalmazás értelmezi és elemzi a mozgást, meghatározza a futó stílusát, és 3D-ben reprodukálja az alsó végtagok mozdulatait. Az összegyűjtött adatok alapján az app definiálja a futó gyengeségeit és erősségeit, majd személyre szabott edzésprogramokat és gyakorlatokat állít össze a futó profiljának és céljainak megfelelően, így a futás biztonságosabb, és hatékonyabb lesz. A tanácsokat a  okostelefonon, okosórán, vagy okosszemüvegen keresztül osztja a rendszer, de hanggal is figyelmeztet, ha ideje korrigálni a mozgást.

Az alkalmazás offline módban is működik, elég a Bluetooth-os érzékelőt otthon, a futás után csatlakoztatni a mobilhoz, az iKinesis applikációja így is elvégzi az adatok szinkronizálását. Az eszköz egy feltöltéssel, ami kb. egy órát vesz igénybe, 6 órán át képes figyelni a mozgást.

Az iKinesis közösségi finanszírozási kampánya még nem pörgött fel, de a fejlesztőknek közel egy hónapjuk van arra, hogy összeszedjék a gyártás megkezdéséhez szükséges 15 ezer eurót (5,3 millió forintot). A iKinesis csapata még azt is beveti a meggyőzés érdekében, hogy többek között ezzel a módszerrel készül a tokiói olimpiára Benjamin Robert francia középtávfutó is, aki bronzérmes lett a 2018-as IAAF U20 Atlétikai Világbajnokságon 800 méteres síkfutásban.

A starter kit (érzékelő, rögzítő és töltőkábel) a gyorsan reagálóknak 139 euróba (kb. 50 ezer forintba) kerül, a dupla szettre benevezők most még 258 euróért (90 ezer forintért) rendelhetik meg digitális mozgáskoordinátorukat. Sikeres kampány esetén pedig elvileg ez év októberében már a kütyüvel a lábukon gyűjthetik a kilométereket.

A sorozatot a Telenor támogatja.