2021. július 23. 10:54
Különleges portrésorozatot alkotott a Népszabadság Magazin egykori képszerkesztője
Jancsó Miklós, El Kazovszkij vagy Parti Nagy Lajos is szerepel Féner Tamás projektjében.

Féner Tamás fotóművész egy virtuális tárlaton történetekkel, anekdotákkal érzékelteti, hogy mi köti össze képei szereplőivel. A Népszava, a Vasárnap vagy a Népszabadság Magazin egykori képszerkesztője, az ELTE megbízott előadója friss projektjében elsősorban azt szerette volna megmutatni az érdeklődőknek, hogy mit gondol azokról az emberekről, akiket egykor fényképezett, illetve azt, hogyan változott idővel a róluk alkotott véleménye.

Féner Tamás

Féner Tamás az alkotómunkát a koronavírus-világjárvány alatt, 2020 tavaszán kezdte el vidéken. Kizárólag analóg technikával dolgozott.

„A képek inkább a barátságaimról szólnak, mint a művészetről. Elővettem az olykor több tíz évvel ezelőtt készített, számomra kedves embereket ábrázoló portréfelvételimet, és elkezdtem őket gyötörni, jelenleg érvényes mondanivalóval megtölteni, azaz az elsődleges jelentéssel bíró fotográfiákat másodlagos jelentéssel felruházni” – mondja Féner Tamás.

Így került az önfegyelem acélrácsa mögé Jancsó Miklós, akiről Féner azt gondolja, hogy először talán az a Szegénylegényekben talált ki egy tökéletes formát, idővel azonban csak ez a forma volt, a feszítő erő elszállt az alkotásokból. Hasonlóan látja barátjának, Róna Viktornak az életét is, akire a tánc, a balett, a család fegyelmet kényszerített, nem tudott igazán szabadon létezni. Féner Tamás az ő portréját is acélrácsok mögé komponálta. A Barcsay Jenőről készült felvételen a festőművész egy emelkedő acélspirálon át látja a világot. Csók István festőművész portréjára mézeskalács-sütő érzékelteti talán Csók, talán sokak által vitatott művészetének lírai nyitottságát. Aztán máskor alkotásokat láthatunk, a megszólítottak – így például Schaár Erzsébet és Segesdi György – műveit. Róluk úgy gondolta a szerző, semmi sem pontosabb, mint egy-egy művük részlete, kommentálva.

Parti Nagy Lajos (Fotó: Féner Tamás)

A virtuális tárlat szereplői:

Ádám OttóBálint EndreBarcsay JenőBeke LászlóCsók IstvánDonáth LászlóEl KazovszkijFerge ZsuzsaGyarmathy TihamérGyőry EditHaász IstvánHeller ÁgnesHetey KatalinIványi GáborJancsó MiklósJerger KrisztinaJovanovics GyörgyJuhász FerencKassák LajosKézdy GyörgyKomoróczy GézaKonrád GyörgyKovács PéterLáng IstvánNádler IstvánParti Nagy LajosRóna ViktorSchaár ErzsébetSchweitzer JózsefSegesdi GyörgyTorda IstvánVásárhelyi AnzelmVigh TamásVoigth Vilmos